Edirne Valisi hahambaşını arayıp özür diledi

Edirne'de bir sinagogu kapatıp müzeye çevirme planını "içinde büyük bir kinle" açıklayan Edirne Valisi, Türkiye Hahambaşı'nı telefonla arayarak özür diledi.

Haber Merkezi

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentteki bir sinagogun müzeye çevrilmesi konusunda Yahudileri hedef alan sözlerini yalanladı, Türkiye Hahambaşı Rav İsak Haleva'yı telefonla arayarak özür diledi.

Türkiye Hahambaşılığı-Türk Musevi Cemaati tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Edirne Valisi Sayın Dursun Ali Şahin, 24 Kasım öğle saatinde, Türkiye Hahambaşımız Sayın Rav İsak Haleva’yı telefonla arayarak; Edirne Sinagogu ve mezarlığımız ile ilgili ifadelerinin yanlış anlaşıldığını ve bazı medya organlarında açıklamaların çarpıtılarak yapılan yayınları kesinlikle onaylamadığını belirterek, kendi beyanının da yanlış anlaşıldığından dolayı derin üzüntülerini dile getirmiş ve açıklamanın Türk Musevi Cemaati ile hiçbir ilişiğinin olmadığını Hahambaşı Rav İsak Haleva’ya ifade etmiş, Türk Musevi Cemaatine özürlerini iletmiştir.”

NE DEMİŞTİ?

Vali Şahin, daha önce konuyla ilgili olarak şöyle demişti: "Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan tescilini bekliyoruz. Bizim yaklaşımımız nerede, onların yaklaşımı nerede? Yani bunu izleyicilerin takdirine sunuyorum. Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak, içerisinde hiçbir şey olmadan o şekilde müze olarak tescil edilecek."