Eczacılardan açıklama: Kanser ilaçlarına erişim zorlaşacak, uygulamadan vazgeçin

AKP'nin kanser ilaçlarına ilişkin yeni düzenlemesine Türk Eczacılar Birliği'nden tepki gelirken "uygulamadan vazgeçin" çağrısı yapıldı.

Haber Merkezi

Türk Eczacıları Birliği 39. Dönem VI. Başkanlar Danışma Toplantısı 25 Haziran Perşembe günü Ankara’da yapılırken toplantı sonrası kanser ilaçları düzenlemesine ilişkin bir açıklama yapıldı. Kanser ilaçlarının kamu hastanelerinden hastalara ulaştırılması ile ilgili düzenlemenin de görüşüldüğü toplantıda bu uygulamanın hasta, eczacı ve kamu yararı açısından kabul edilemez olduğu ve bugüne kadarki uyarılara rağmen bu uygulamaya başlamakta ısrar edenlerin bunun hukuki, vicdani ve toplumsal sonuçlarından sorumlu olacağı belirtildi.

"Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 21.04.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile 267 kalem onkoloji ilacının 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle kamu hastanelerinde tedavi gören hastalar için hastane tarafından temin edilecek olması; hasta sağlığını açıkça tehdit etmektedir" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bilinmektedir ki, hastanelerin açtıkları ilaç ihalelerinde teklif görmeyen ya da fiyatının çok yüksek olması sebebiyle alınamayan ilaçlar bulunmaktadır. Diğer yandan, ilaç ihale edilse dahi, ilacın hastaneye teslim süresinin serbest eczanelere oranla çok daha uzun olduğu bir gerçektir. Özellikle ithal ilaçların gerek etken madde gerekse Sağlık Bakanlığı’nın fiyat politikasına bağlı olarak piyasada bulunmadığı haller olmaktadır. Bu durumdaki ilaçlar depolarda tevzi olarak bulundurulduğundan ihale yolu ile alımları mümkün olmayacaktır. Böyle bir durumda aynı şehirdeki X hastanesinde ilaç varken Y hastanesinde olmayacak ve hastalar bu durumda hastane hastane gezecek; bazı hallerde ilaç X ilinde yokken Y ilinde olacak bu sefer de hastalar şehir şehir dolaşacaklardır. Kemoterapi ilaçlarında ilaç güvenliğinin sağlanmasındaki en önemli sorun uygun saklama koşullarına göre stoklanması ve dağıtımı sorunudur. Oldukça fazla miktarlarda alınması gereken ilaçların hastane eczanelerinde soğuk zincir şartlarına uygun olarak stoklanması ve dağıtımı için yeterli alan, ekipman ve personel bulunmamaktadır."