Duran Kalkan: Gelişmeler seçim sonuçlarına göre olacak

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, AKP ve HDP’nin birlikte açıkladığı 10 maddelik açıklamayı değerlendirdi. Kalkan, “Gelişmeler seçim sonuçlarına göre olacak, bunu herkes bilmeli” dedi

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan MED NUÇE’de yayınlanan Politik Alan programında Dolmabahçe’de yapılan10 maddelik açıklamayı değerlendirdi. Kalkan, bu 10 maddenin bir an önce tartışılmaya başlaması gerektiğini, sürecin seçime kurban edilmemesi gerektiğini söyledi.

‘TAHKİM EDİLMİŞ ÇATIŞMASIZLIK’

Yapılan açıklamanın özünün “tahkim edilmiş bir çatışmasızlık durumu” olduğunu söyleyen Kalkan, “Bu, tedbirleri alınmış, sağlam güvencelere bağlanmış bir çatışmasızlık durumu. Karşılıklı, iki taraflı, belli kuralları ve ilkeleri olan ve uyulan bir çatışmasızlık durumudur. Hükümet de onu ‘tam anlamıyla bir eylemsizlik konumu’ olarak değerlendirdi. İkisi de aynı anlama geliyor. Bu anlamda bir ortaklaşma, birlikte bir açıklama, tarafların birbirini bu temelde ortak bir zeminde, basın önünde kabul etmesi, topluma takdim etmesi önemlidir, küçümsenmemelidir” dedi.

‘KÜRT TARAFINDA PARÇALILIK YOK’

Kandil, İmralı ve HDP arasında ayrım olduğu iddialarına da değinen Kalkan, “Özgür ve demokratik yaşam konusunda, Kürt tarafında kesinlikle bir parçalılık yok, farklılık yok, diğer yandan ise isteksizlik yok” diye konuştu.

10 maddelik açıklamayla tahkim edilen çatışmasızlık durumunun daha ileriye taşınması için PKK’yi imha etme yaklaşımının terk edilmesi gerektiğini söyleyen Kalkan şöyle devam etti:

Mesele demokratikleşmemedir. Ortada, her gün çocuklar ve gençler tutuklanıyor, katlediliyor. Cizre’deki saldırılar hala devam ediyor, hasta tutsaklar hala ölümcül sınırda zindanlardadır. Mecliste görüşülen yasa, iç güvenlik paketi, açıkça şunu söylüyorlar, “biz bu paketle PKK’yi ezip imha edeceğiz, PKK’de buna destek versin!” insanın çok tuhafına gidiyor, yani PKK’ye şunu demeye geliyor: Sen intihar et! Böyle olmaz. Bu işin böyle olmayacağı, bu biçimde yürümeyeceği açık. Bu bakımdan herkes dikkatli, tutarlı olmalı, yani demokratikleşmeye sahip çıkmalı. Bunu da bence herkesten çok AKP bilir, bilmeli. Şu 12-13 yıllık iktidarı içerisinde neler yaşandı… 

ÖCALAN'IN DURUMU

Sürecin sağlıklı yürümesi için Öcalan’ın durumunun değişmesi gerektiğini savunan Kalkan, Öcalan için “Mesela şimdi Önder Apo durumu nasıl değerlendirdi biz bilmiyoruz, tartışmalar da henüz bize ulaşmış değil. Olsa bile sadece bir heyetin görüşmesi ile olmuyor. Deniliyor ki, bir kelime söylesin bütün halk hizaya geçsin, gerilla hizaya geçsin, herkes ülkeyi terk etsin gitsin. Böyle olmaz ki, bunu insanlar anlarsa yaparlar. O halde Önder Apo’nun kendisini gerillaya anlatması gerekiyor, partiye anlatması gerekiyor, halka anlatması gerekiyor” dedi.

‘GELİŞMELER SEÇİME GÖRE OLACAK’

Kalkan AKP’nin süreci seçime endeksli gördüğünü söyleyerek, “Gelişmeler seçim sonuçlarına göre olacak, bunu her kes bilmek durumundadır” dedi.