Dünya Sendikalar Federasyonu'ndan üçüncü havalimanı açıklaması

Dünya Sendikalar Federasyonu, yeni havalimanı işçileriyle dayanışma mesajı yayımlayarak, 'Gözaltındaki işçiler derhal serbest bırakılsın!' dedi.

Haber Merkezi

Dünya Sendikalar Federasyonu, üçüncü havalimanı işçilerine dayanışmasını ileten bir açıklama yayımladı. 

"Dünya Sendikalar Federasyonu Türkiye’deki havalimanı işçilerine yönelik şiddeti ve baskıyı kınamaktadır" denilen açıklamada, "Gözaltındaki işçiler derhal serbest bırakılsın!" talebinde bulunuldu.

Açıklamada şöyle denildi:

Dünyanın dört bir tarafında, 122 ülkede 92 milyondan fazla işçinin militan sesi olan Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF), insanca yaşam ve çalışma koşulları için mücadele ettiklerinden dolayı Jandarma saldırısına uğrayarak gözaltına alınan İstanbul’daki havalimanı işçileriyle dayanışma içinde olduğunu ilan etmektedir.

İstanbul’da yapımı devam etmekte olan üçüncü havalimanı inşaatında şimdiye kadar sadece resmi rakamlara göre bile onlarca işçi kapitalist sınıfın bitmek tükenmek bilmeyen kâr hırsına kurban edilerek hayatını kaybetmiştir. Yalnızca bu durum bile havalimanı inşaatında çalışan işçilerin nasıl kölelik koşullarında çalıştıklarını göstermektedir. Beraber çalıştıkları arkadaşlarının gözlerinin önünde can vermesine ve iş güvenliğinden, insanca çalışma ve yaşama koşullarından mahrum olmalarına karşı isyan eden işçiler yaklaşık bir hafta önce haklı taleplerini dile getirerek eyleme başlamışlardır.

Son derece haklı ve meşru olan taleplerin bir kısmı şunlardır:

  • Eyleme katılan işçilerin işten çıkarılmaması
  • Habersiz işten atılan işçilerin işe iade edilmesi
  • Servis sorununun çözülmesi
  • Odaların ve yatakların tahtakurusu, pire gibi zararlı böceklerden temizlenmesi, hijyenin sağlanması
  • Maaşların geciktirilmemesi, elden ödenmemesi, işçilerin hesaplarına yatırılması

Eylemci işçilerin bu taleplerinin karşılanması bir yana, Jandarmanın TOMA’lı, biber gazlı saldırısına maruz kalan işçilerden 543’ü gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan işçilerin bir bölümü serbest bırakılmış olsa da şu an itibarıyla yüzlerce işçi hâlâ gözaltında tutulmaktadır.

Dünya Sendikalar Federasyonu olarak haklı taleplerle eylem başlatan işçilerin derhal serbest bırakılmasını, kölelik koşullarının iyileştirilerek insanca çalışma koşullarının sağlanmasını talep ediyoruz.

Türkiye’deki işçi kardeşlerimize uygulanan her türlü şiddeti ve baskıyı kınıyor, onlara yönelik dayanışmamızı ve desteğimizi ifade ediyoruz.

Yaşasın İşçi Sınıfının Uluslararası Dayanışması!

Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi!