'Doktor yok' protestosu: 4 katlı devlet hastanesinde sadece 3 doktor var

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde "doktor yok" protestosu düzenlendi. 3 Kasım'da hizmete açılan 4 katlı Devlet Hastanesi'nde doktor sıkıntısı çektiklerini belirten Çukurca SES Temsilcisi Doktor Cem Çiğnem, Devlet Hastanesi'nde şu anda sadece 2 pratisyen doktor ve 1 diş hekiminin görev yaptığını söyledi.

DHA

Hakkari’nin Çukurca İlçesi'ndeki Cumhuriyet Caddesi'nde 2011 yılında Çukurca Devlet Hastanesi'nin temelleri atıldı. Yaklaşık 3 yıl sonra yapımı tamamlanan 4 katlı 20 yataklı hastane, 3 Kasım'da hizmete açıldı. 5 pratisyen, 1 aile hekimi, 12 hemşire ile hizmete başlayan Çukurca Devlet Hastanesi'nde 4 doktor, lojman ve çeşitli gerekçeler öne sürüp ilçeden ayrılınca, geriye sadece 1'i aile hekimi olmak üzere 2 pratatisyen doktor, 1 diş hekimi ve pratisyen doktor olan başhekim kaldı. Bu durum bugün ilçede protestoya neden oldu.

Hastanedeki doktor sıkıntısını protesto etmek amacıyla aralarında HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, HDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Temel, Çukurca Belediye Başkanı Musa Duran ve Hilal Duman, sivil toplum örgütü temsilcilerini de bulunduğu yaklaşık 200 kişi, Devlet Hastanesi önünde toplandı. Kalabalık, basın açıklaması sırasında 'Çukurca uyuma, sağlığına sahip çık', 'Sağlık hakkımız, söke sök alırız', 'Ücretli köle olmayacağız', 'İşçiyiz haklıyız kazanacağız' yazılı dövizler taşıyıp, slogan attı. Basın açıklaması ise Çukurca SES Temsilcisi Cem Çiğnem, tarafından okundu.

Çiğnem, Devlet Hastanesi'nde şu anda birisi aile hekimi olmak üzere 2 doktorun hizmet verdiğini, bunların da 25 saat nöbet tutup, 24 saat dinlendiklerini söyledi. Çiğnem, "Bu sebeple aile hekimliği polikliniği hizmet vermemektedir. Hastaların muayeneleri, hastane açılmadan önceki gibi sağlık ocağında yapılmaktadır. Bunu yanısıra ne hastanede ne de sağlık ocağında laboratuvar ve röntgen çalışmaktadır. Yani Çukurcalının sağlığı, hastaneden önceki döneme göre daha da gerilemiştir. Tüm bu sebepler nedeniyle Çukurca'da devlet hastanesinden muayene için sağlık ocağına sevk yapılmaktadır. Bu bırakın Türkiye'yi, dünyada bile az görülen bir durumdur. Sağlık ocağında ise 2 aile hekimi, 1 de Toplum Sağlığı Merkezi'nde olmak üzere 3 doktor görev yapıyor. Çukurca ilçe merkezi ve köyleri için bu kadar doktorun hizmet vermesi mümkün değildir" dedi.

Çiğnem, hastaneye ait bir lojmanın olmamasının büyük sıkıntı olduğunu, personelin hastanenin üst katında bulunan hasta odalarında kalmak zorunda kaldığını da belirterek, "Çukurca sağlık ocağının üstündeki lojman da personele yetmemektedir. Bunun yanında Çukurca Devlet Hastanesinde çalışan bir çok personel ve doktor çalıştıklarının karşılığını da almamaktadırlar" dedi. Protestoya katılan vatandaşlar ise genel cerrahi, kadın doğum, dahiliye uzmanı ve çocuk, dallarında uzman doktor bulunmadığı için tedavi olmadıklarını bu durumdan ve başka kentlere gitmekten bıktıklarını söyledi.