Dışişleri ve MSB'den kimyasal iddialarına yalanlama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Suriye’ye düzenlenen harekatta Türkiye’nin kimyasal silah kullandığına ilişkin iddiaları yalanladı. Milli Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaparak iddialar için 'tamamen gerçek dışıdır' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği “Barış Pınarı” harekatında kimyasal silah kullandığına ilişkin iddiaları yalanladı.

Sözkonusu iddiaların bazı uluslararası basın organlarında yer aldığını belirten Aksoy “Terör örgütü tarafından yapılan dezenformasyona dayanan bu alçakça iftiraları kategorik şekilde reddediyoruz. Muhtelif vesilelerle de tarafımızca açıklandığı üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde kimyasal silah bulunmamaktadır” dedi.

Aksoy, "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün iddialar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmadığı ve iddiaların güvenilir olduğunun saptanmadığı bilgisini paylaştığını" kaydetti.

Milli Savunma Bakanlığı da "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerin 'kimyasal silah kullanıldığı'na yönelik iddiaları tamamen gerçek dışıdır" açıklaması yaptı. MSB'den yapılan açıklamada "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerce özellikle dış basında gündeme getirilen ‘Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına’ yönelik iddialar tamamen gerçek dışıdır. Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır” denildi. 

İDDİALAR NEYDİ?

İlk olarak Foreign Policy'de yer alan iddialar daha sonra birçok basın organı tarafından haberleştirildi. Rojava Enformasyon Merkezi'ne ve Kürt Kızılayı kaynaklarına dayandırılan haberlerde Resulayn'da altı kişinin ikinci ve üçüncü derece yanık teşhisiyle tedavi altında olduğu ve yanıklara kimyasal silahların yol açmış olabileceği iddiası dile getiriliyor. Business Insider'da yer alan haberde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) iddiaların güvenilirliğinin saptanmadığı ancak iddialara ilişkin bilgi toplandığı açıklaması yapıldığı belirtiliyor.