Dışişleri Bakanı: Türk ve Amerikan askerinin Suriye'ye girmesi konusunda karar yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk ve Amerikan askerinin şu anda Suriye'ye girmesi konusunda bir karar yok" dedi. Çavuşoğlu, eğit-donat kapsamında yıl sonuna kadar 2 bin kişi eğiteceklerini söyledi.

Gazetelerin Ankara temsilcilerine Bosna-Hersek dönüşü açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye gündemini değerlendirdi.

Yandaş basında yer alan haberlere göre Çavuşoğlu sorulara şu yanıtları verdi:

Eğit-donat faaliyetleri ne zaman başlayacak?
Eğit-donat 9 Mayıs'ta başlıyor. Teçhizat ve personel taşıması biraz zaman aldı. Siyasi görüş ayrılığı veya başka bir engel yok. Türkiye'de sistem kuruldu. İlk etapta 300 kişi, sonra ilave 300 kişi daha gelecek. Yıl sonuna kadar 2 bin kişiyi eğiteceğiz.

ABD ile Esad'sız Suriye konusunda mutabakata varıldı mı?
ABD ile “Esad'sız Suriye" konusunda hemfikiriz. Ancak şu anda ABD'nin önceliği DEAŞ'la mücadele. Eğitilip donatılacak g üçler, hem DEAŞ'la hem de rejim güçleri ile mücadele edecek. Rejimin üzerinde siyasi baskı arttırılacak. Cenevre Deklarasyonu çerçevesinde siyasi çözüm için masaya oturulması için çalışılacak. Esad'sız çözüm net. Ama Esad'ın nasıl gönderileceği konusunda farklı farklı düşünceler var. İran var, Rusya'nın desteği var. Ama Kerry, “Esad'la bir Suriye düşünmüyoruz" dedi.

Türk askeri Suriye'ye girecek mi,i güvenli bölgeler oluşturulup, güvenli bölgelerde kontrol ele alınacak mı?
Biz başından beri güvenli bölgenin savunucusuyuz. Eğitip donattığımız insanlar için bir kere güvenli alanlar lazım. Güvenli bölgeyi savunuyoruz ama güvenli bölgenin güvenliğinin sağlanması konusunda da farklı görüşler var. Eğitilip donatılan insanların arazide heba olmaması için onlara bazı lojistik destek verilmesi gerektiği konusunda da Amerika ile hemfikiriz.

Türk askeri Amerikalılarla Suriye'nin içine girecek değerlendirmeleri var?
Doğrudan asker göndermek değil ama danışmanlık verme gibi şeyler olabilir. Türk ve Amerikan askerinin şu anda Suriye'ye girmesi konusunda bir karar yok. Bu sadece Amerika ile Türkiye'nin değil koalisyonunun içindeki 60 ülke ile ilgili. Bu 60 ülke içinde de bir çekirdek grup var. Bu koalisyonla beraber olur. İki ülkenin veya bizim oraya girmemiz beklenemez. Bu doğru bir yaklaşım da değil.