Devlet doğayı yağmalatmak için illegal çalışıyor

Amasra halkının yapılmaması için 6 yıldır mücadele ettiği termik santrallerin yapımının da önünü açan, kömür hazırlama tesisi için verilen "ÇED gerekli değildir" kararı tepki yarattı. Kararı değerlendiren Prof. Dr. Erdoğan Atmış ise, "biz Bartın Platformu olarak 'ÇED gerekli değildir' kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini isteyeceğiz" dedi.

Serdar Nazım Yüce

Bartın'ın Amasra ilçesinde halkın altı yıldan beri yapılmaması için mücadele ettiği termik santrallerin inşasını kolaylaştıracak olan  "ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu gerekli değildir" kararına Bartın Platformu'ndan tepki geldi. Hattat firmasına ait kömür hazırlama tesisine, Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 5 gün gibi kısa bir süre içinde "ÇED gerekli değildir" kararı verilmesine karşı çıkan Bartın Platformu bir açıklama yaparak, "karar devlet bürokrasisi ve bürokratların düştüğü trajikomik durumun bir göstergesidir" dedi. soL'a konuşan Bartın Platformu üyesi, Prof. Dr. Erdoğan Atmış ise, "Biz Bartın Platformu olarak ÇED gerekli değildir kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini isteyeceğiz. Tabii burada termik santral ÇED raporuhenüz kabul edilmedi. Fakat bu tür hileler toplumu artık yapacak bir şey kalmadığına ikna etmek için yapılıyor. Halkın tepkisini bu tür yöntemlerle kırmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

MÜDÜRLÜK 5 GÜNDE NE İNCELEDİ?
Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün santraller için verdiği "ÇED gerekli değildir" kararı, kararın 5 gün içinde verilmiş olduğu göz önüne alındığında bile skandal niteliği taşıyor. Müdürlüğün kararı verirken, hukuka uygun işlemleri yerine getirmediği, yeterli inceleme yapmadığı belli oluyor. Oysa santraller için yapılacak kömür hazırlama tesisinin, Müdürlük tarafından rapor tutmaya "gerek" görülmeyen zararları pek de hafife alınacak gibi değil. Bartın Platformu'nun tesise ilişkin tespitleri ve soruları şöyle:

"Kömür hazırlama tesisinin yıllık kapasitesi 10 milyon 512 bin tondur. Başvuru dosyasında %27 atık üreteceği öngörüldüğü durumda yılda 2 milyon 838 bin ton atık üretecektir. İdare süresi 30 yıl olarak verildiğine göre 30 yılda 85 milyon 140 ton atık nereye depolanacaktır?

Pasa Döküm Sahası-1’in hacmi 3.500.000 milyon m3, Pasa Döküm Sahası-2’nin hacmi 70.000 m3 yani başvuru dosyasında toplam 3 milyon 570 bin m3’lük bir atık depolama sahasından bahsedilmektedir. Bu durumda bu sahalar  iki-üç yılda dolacağına göre, atıklar geri kalan 27-28 yıl boyunca nereye dökülecektir?

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün devlete ait Amasra Taşkömürü İşletmesine ait kömür hazırlama tesisinde oluşan atıklar için bu işletmeye verdiği para cezaları ortadayken, ondan katbekat büyük olan Hattat’a ait bu tesisin atıklarının ne olacağı neden sorgulanmamıştır?

Tesiste kullanılacak tatlı su miktarı ve şirketin aldığı su çıkarma izninin Bartın Belediyesi’nin Kavşak Suyu havzasıyla ilgili açmış olduğu davanın sonuçları neden dikkate alınmamıştır?"

Dahası, Hattat isimli şirket yapmak istediği Hema Termik Santrali ÇED raporunda, bu santralde Amasra’da üreteceği kömürü kullanacağını belirtirken, Kömür Hazırlama Tesisi ÇED raporunda üreteceği kömürün tamamını piyasaya satacağını iddia ediyor. Hema Termik Santrali'yle kömür hazırlama tesisi projelerinin birbirine bağlı projeler olduğu düşünüldüğünde, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün bu tür çelişkileri görmemeyi tercih ettiği anlaşılıyor. 

'İŞİN UCU TANER YILDIZ'A DAYANIYOR' İDDİASI
Bartın Platformu ise Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün bu hukuksuz "tercih"lerine karşı dava açmaya hazırlanıyor. Platform olarak "ÇED gerekli değildir" kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istediklerini ifade eden Prof. Dr. Erdoğan Atmış, "kömür hazırlama tesisinin ÇED başvurusuna 5 günde 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü. Bu kararı verirken aynı şirketin Amasra'da yapmak istediği termik santral başvurusundaki bilgileri hiçbir şekilde göz önünde bulundurmadı" dedi. Bu karmaşaya politikacıların izin verdiğini belirten Atmış, "Bartın Amasralılar termik santrali yapmak isteyen Hattat Holding'in arkasında Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın olduğunu düşünüyor. Zaten Hattat'lar da Yıldız da Kayserili. Bartın'da bunlara Kayseri lobisi deniyor. Bu durumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri de bu tür politik baskıları göğüsleyemeyerek hukuk dışı uygulamalara imza atıyorlar" diye konuştu.

Erdoğan Atmış değerlendirmesinde, "biz Bartın Platformu olarak kararın yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini isteyeceğiz. Tabii burada termik santral için hazırlanan ÇED henüz kabul edilmedi. Fakat bu tür hileler toplumu artık yapacak bir şey kalmadığına ikna etmek için yapılıyor. Halkın tepkisini bu tür yöntemlerle kırmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.