Deniz Baykal meclis başkanlığı için oy kullanamayacak

Deniz Baykal, meclis başkanlığı seçimlerinde, geçici meclis başkanı olduğu için oy kullanamayacak.

En yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı’nı yürüten Deniz Baykal, başkanlık seçimlerinde bu nedenle kendisine oy veremeyecek. İçtüzüğe göre, Meclis Başkanı oylamalara katılamıyor.

TBMM Başkan adaylığı için başvuru süresi önceki gece sona erdi. İçtüzük gereği partiler doğrudan aday gösteremese de, parti disiplini içinde belirlenen 4 isim dışında başka bir aday çıkmadı. AKP’den İsmet Yılmaz, CHP’den Deniz Baykal, MHP’den Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’den Dengir Mir Mehmet Fırat başkanlık için yarışacak.

Habertürk’ün haberine göre, Baykal, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Genel Kurulu’nu yöneteceği için içtüzük gereği kendisine oy veremeyecek. Seçimde ilk iki tur yarın yapılacak. Bu turlarda bir adayın başkan seçilmesi için 367 oya ulaşması gerekiyor. Her parti kendi adayını destekleyeceğinden ilk turlarda bir sonuç alınması beklenmiyor. 1 Temmuz’da yapılacak 3. turda bir adayın başkan seçilmesi için 276 oy yeterli olacak.

KOLTUK PAYLAŞIMI
Divan üyeliklerinin partilere dağılımı, önemli kararlar almak için partilerin birbirini ikna etmesinin gerekeceği bir döneme işaret ediyor. Divanda AK Parti’ye 8 üyelik düşerken, CHP 4, MHP ve HDP 3’er koltuğun sahibi olacak. Başkanlık Divanı’nda muhalefetin koltuk sayısı, iktidarı geçecek. Bu durumda önemli kararlar alınırken, ‘ikna ve uzlaşma’ gerekli olacak.

TBMM BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?
1. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk)
2. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk)
3. TUR: 276 oy (Salt çoğunluk)
4. TUR: 3. turda en çok oyu alan 2 aday yarışacak. En çok oyu alan seçilecek.