Demirtaş TOKİ'yi Kobani'ye çağırdı, 'Kürtler İslam'ı ilk kabul edenlerden' dedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır Kongresi'nde, "Kimse Kürtlere İslam’ı öğretmeye kalkmasın. İlk Müslüman olan halklarındandır Kürtler" derken, AKP'yi Somali'ye değil Kobani'ye konut yapmaya davet etti.

Partisinin Diyarbakır Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demirtaş'ın konuşmasının açıklamaları şöyle:

'KÜRTLER İLK MÜSLAMAN HALKLARDAN'
Kimse Kürtlere İslam’ı öğretmeye kalkmasın. İlk Müslüman olan halklarındandır Kürtler. Şimdi IŞİD kalkmış İslam adına Kürtlere savaş açmış. İşte Kobanê’de yenilen zihniyet bu faşizan zihniyettir. “İslam’ı si bilmezsiniz, ben bilirim” zihniyetidir bu. Bu bize birilerini hatırlatıyor. Yenilen çizgi odur işte. Kobanê’de İslam’ın savaşı yoktu. Barbarlıkla özgürlük çizgisinin savaşı vardı. Ve çok şükür özgürlük çizgisi kazandı. Orada kaybeden İslam değil, onu var edecek olanlardır. Ve bizler bu topraklarda siyaset yapanlar, elbette ki şunu bilerek ve anlayarak hareket edeceğiz. İslam, Müslümanlık bu toprakların gerçeğidir. 1.400 yıldır bu topraklarda olan bir inançtır. Biz de halk olarak, parti olarak siyaset yaptığımız her yerde İslam üzerinde oynanan oyunları da anlayarak siyaset yapacağız. Bunu anlamayan, bunu bilmeyen bu topraklarda siyaset yapamaz. HDP bu anlayışla halkımızın yaşam tarzı ve inancını özgürce yaşamasını teminat altına alarak siyaset yapacaktır. 

SOMALİ'YE DEĞİL, KOBANİ'YE KONUT

Somali’ye gidip “Somali’de on bin konut yapamaya geldik” diyenler buyursunlar Kobanê’ye gelsin. “Biz Kobanê’de de on bin konut yapacağız” desinler. Kobanê’nin, Rojava’nın inşa süreci yeni bir kardeşliğe vesile olaabilir. AKP hükümeti bugüne kadar yanlış politikasını şu saatten itibaren değiştirme şansına sahiptir. Rojava’nın statüsünün tanınacağı… 

Sayın Başbakan, buradan Kobanê’ye selam göndermekte samimiysen Rojava’nın statüsünü tanıma konusunda samimi bir görev üstlenebilir. Öyle “Kuzey Suriye’yi tanımayız” demekle olmaz. Doğru olan şey Rojava’yı tanımaktır. Türkiye bu siyasetle kazanabilir. Barış ve istikrar için, müzakere süreci için bu bir fırsatttır. Geçmişteki hatalar önemlidir ama bu hatalar artık belirleyizi olmasın. türkiye için de Rojava için de doğru olan budur. Oradaki anlayış ve işbirliği Türkiye’ye kazandıracaktır. Biz HDP olarak buna hazırız. HDP yüzde 10’u aşsa da Rojava vardır, açmasa da vardır…