Demirtaş: Sayın Öcalan müzakereyi yürüten kişidir

CNNTürk'te Şirin Payzın'ın sunduğu 'Ne Oluyor' programına konuk olan Demirtaş, yolsuzluk komisyonu ve 'çözüm süreci'ne dair açıklamalarda bulundu.

CNNTürk'te Şirin Payzın'ın sunduğu 'Ne Oluyor' programına konuk olan Demirtaş, AKP'li 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonunda alınan yayın yasağına ilişkin şunları söyledi:

Dört bakan hakkındaki komisyon son derece önemli. Dört ay önce kuruldu ama usül nedeniyle iki ay çalıştırılmadı. Biz dört bakan hakkındaki komisyona üye verirken kamuoyundan bir şey gizlensin diye değil, kamuoyuna açık olsun diye üye verdik.

Aklama faaliyetlerini meşrulaştırmaktan öteye gidemeyeceğini gördük. Bu, komisyonda olacakların bizi ilgilendirmediği anlamında değildir.

Komisyon yayın yasağı için karar alırken, savcılık gibi davranırken neden dinlenmesi gerekenleri çağırmıyor?Anlatılan ne olabilir ki halkımızdan gizlenen?

Ben olsam canlı yayında anlatmak isterim. Bir şey çalmamışsam rüşvet yememişsem komisyona vereceğim ifade canlı yayınlansın isterim.

Komisyon üyelerine dosya örnekleri verilmedi, bu büyük bir sorun. Dosya ancak tek nüsha Bakın sanıklar o dosyayı alabiliyor, savcılıkta var ama milletvekillerinde yok!

Komisyon başkanı bazı milletvekillerinin bilgi sızdırdığını söylüyor da, milletvekilinin işi budur!

Vekil bilecek de millet bilmeyecek mi? O belgelerdekiler devlet sırrı mı?!

Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ortaya çıktı ki yolsuzluklar, hırsızlıklar konusunda ciddi bir sıkıntı var. Ancak AKP seçmeni AKP'nin yolsuzluk nedeniyle düşmesini de içine sindiremiyor.

'HATİP DİCLE HEYETTE YER ALACAK'

Selahattin Demirtaş, genişletilmiş İmralı heyetine Hatip Dicle'nin de katıldığını belirterek, "Hatip Dicle İmralı heyetinde olacak. Ancak başvurumuz DÖKH Sözcüsü Ceylan Bağrıyanık’ın da heyette olması şeklindeydi. Hükümet bize Ceylan Bağrıyanık için somut bir yanıt vermedi. Çözümü bulamadığımız her gün, her ay, her yıl iş daha da zorlaşıyor. Hükümet bizim olmamış şeyleri söylediğimiz iddiasında ama biz İmralı’da konuşulanlardan farklı bir şey söylemiyoruz. Sayın Öcalan örgütünden ve halktan yetkiyi almış, müzakereyi yürüten kişidir. Hükümet de buna itiraz etmemiştir başından bu yana" diye konuştu.

'YENİ TUTUKLULARIN ADAYA SEVK EDİLMESİ GEREKİYOR'

Demirtaş, Abdullah Öcalan'a verilecek sekreteryaya ilişkinse, "Kendisi, 'Diyalog aşamasını geçtik, müzakere noktasına geldik' diyor. Ama aylardır bu moddayız. Heyetimizin genişletilmesi ve siyasi olarak güçlendirilmesi gerek. Sayın Öcalan’ın yanındaki tutukluların değişerek kendisine sekreterya desteği verecek yeni tutukluların adaya sevk edilmesi gerekyor. Üçüncüsü de, tüm görüşmeleri izleyecek bir gözlemci güç. Bütün bunlar İmralı’da konuşuldu, yetkililer bunlara “Olmaz, olamaz” demedi" ifadelerini kullandı.