Demirtaş: İslamcılar, laik ulusalcılar ve Türk milliyetçileri Kürtlere karşı birleşti

Avrupa Parlamentosunda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Ulusalcılar, Türk milliyetçiler uzlaşma noktasına geldi, Laik Ulusalcılar ve Türk Milliyetçiler hepsi bir arada" dedi.

Brüksel’de Avrupa Parlamentosunda, AB Türkiye Sivil Komisyonu (EUTCC) tarafından 12. Uluslararası Kürt konferansı düzenlendi. Düzenlenen konferansa HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Gazeteci Cengiz Çandar ve bir çok konuşmacı katıldı.

AP Kürt konferansında konuşan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, “Savaş kara bir örtüdür, açlığın, zorunlu göçün, mağduriyetin, kuralsızlığın, hak ve özgürlük taleplerinin, yaşam hakkının üstünü örter, bu gün Ortadoğu’da, Kürdistan’da, Cizre’de, Silopi’de, Silvan’da, Dar Geçitte, Sur’da yaşanan tam da budur. Kürt sorunu uluslararası bir sorundur, bu gün Kürtlere dayatılan 2. Lozan’dır” dedi.

Gazeteci Cengiz Çandar “Çocukluğumdan bu güne siyasetin içinde olan, siyaseti soluyan biri olarak Türkiye’nin bu kadar kötü bir dönem yaşadığını hatırlamıyorum. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki tünelin sonunda ışık da görmüyorum” dedi.

'LAİK ULUSALCILAR VE TÜRK MİLLİYETÇİLER BİR ARADA'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “12.si düzenleniyor yanılmıyorsam bu konferansın, bizler bu AP altında çözüm arıyoruz. Türkiye’nin saygın gazetecilerinden Cengiz Çandar’ın da dediği gibi Türkiye yakın tarihin en kötü gününü yaşıyor, siyasi olarak dersek de karamsarlık yapmış olmayız. Kürtler yeniden 100 yıl sonra tarih sahnesine çıkarken, Türkiye ne yaptı İslamcı olarak tehdit olarak gördükleri ve onu tehdit olarak gören Ulusalcılar, Türk milliyetçiler uzlaşma noktasına geldi, Laik Ulusalcılar ve Türk Milliyetçiler hepsi bir arada, neden çünkü Kürtler tarih sahnesinde. Kürtler Türk halkını tehdit olarak görmüyor, Kürt Halkı hiç kimse için bir tehdit değil. Kendileri değişmediği için etraftaki değişimi anlayamıyorlar. Meşhur bir fıkra var, sürücünün biri otobanda ters yola girer, biraz sonra radyodan trafik uyarı yayını başlar ve otobanda sürücünün biri ters yolda gitmektedir ve bütün sürücüler lütfen dikkatli olsun diye uyarılır, ters yoldan giden sürücü öfkelenir ne birisi hepsi tersten gidiyor hepsi tersten gidiyor der öfkelenir, Türkiye’nin durumu bu. Tersten gidenin kendileri olduğunu bir türlü ters yoldan gidenin kendileri olduğunu bir türlü anlatamıyoruz. Bu noktada bütün Türkiye yönetim kadrosunun, Ana Muhalefetin kendini gözden geçirmesi lazım, çünkü tarih akıyor, bölge dengeleri giderek çözümü dayatıyor ve Türkiye bunun dışında kaldıkça fatura daha ağır oluyor” dedi.