Demirtaş Ermeniler için Fatiha okudu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da 1915 yılında ölen Ermenileri anma törenine katılıp anmaya katılanları Fatiha suresi okumaya davet etti.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Alipaşa Mahallesi'nde bulunan ve terk edildiği için harabeye dönen Surp Sarkis Ermeni Kilisesi'nde, 1915'te yaşamını yitiren Ermenileri anma töreni düzenlendi.

Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden gelen ve Mardinkapı Semti'nde toplanan Ermeniler, Süryaniler ve Keldanilerin yanı sıra HDP, DBP, İHD, Diyarbakır Barosu ve bazı demokratik kitle örgütleri ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da anma törenine katıldı

Mardinkapı'dan Alipaşa Mahallesi'ndeki Sur Sarkis Ermeni Kilisesi'ne kadar yürüyen grup ellerinde mor menekşe çiçeğinin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıdı. Harabe durumda bulunan kilisenin bahçesindeki üç duvar üzerinde 1915 yılında öldürülen Ermenilerin fotoğrafları ve Türkçe, Kürtçe, Ermenice, "Biz kırıldık, hangi dağda menekşeler çoğaldı" "Bir çığlığın yüzyılı" "1915-2015 Ermeni soykırımı" yazılı afişler asıldı.

Demirtaş, yaptığı konuşmada, "Burada aramızdaki Ermeni, Süryani, Ezidi dostlarımıza buranın yerli halkları olan bu değerli dostlarımıza acılarının önünde saygıyla eğildiğimizi partim adına tarihsel acıyı paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz. Bir Müslüman olarak buradaki Müslüman arkadaşlarımı da o ruhlar için bir Fatiha okumaya davet ediyorum." dedi.

Demirtaş'ın Fatiha okuma çağrısı üzerine, anmaya katılan Müslümanlar hep birlikte Fatiha suresini okurken, Ermeniler ise dua etti.