Davutoğlu'ndan 'MHP ile koalisyon' yanıtı

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ın verdiği resepsiyonda AKP-MHP koalisyonu ile ilgili konuştu.

Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz için AKP Genel Merkezi'nde akşam saatlerinde bir resepsiyon düzenlendi. Programa katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu çıkışta gazetecilerin karşısına geçti. Koalisyon görüşmeleriyle ilgili sorular üzerine Davutoğlu, "Yüksek Askeri Şura koalisyon görüşmelerini etkilemez. görüşmeler şeffaf olacak, gizli protokol olmayacak. MHP'nin tutumu koalisyon mesajı vermez" dedi.

Davutoğlu şöyle devam etti:

'GİZLİ PAZARLIK YOK, HER ŞEY KAMUOYU ÖNÜNDE OLACAK'
Yüksek Askeri Şura koalisyon görüşmelerini etkilemez. Görüşmeler şeffaf olacak, gizli protokol olmayacak. MHP'nin tutumu da koalisyon mesajı vermez.

MHP ve CHP senaryoları üzerinde çalışan iki alt komite kurduk. Onlar da ciddiyetle çalışmalarını yürüttüler. Bana sundular. Burada, her şeyden önce yöntem ne olacak? Yol haritası, zamanlama itibarıyla ve muhteva, bütün bunları derinlemesine çalışıyoruz.

'KOALİSYONA EN AZ AK PARTİ İHTİYAÇ DUYUYOR'
Dün biz MHP'ye ve CHP'ye hangi uzaklıktaysak yine aynı uzaklıkta veya aynı yakınlıktayız. Burada değişen bir tablo yok. 

Koalisyona en az ihtiyaç hisseden parti AK Parti'dir, yani en az. Ülkeyi hükümetsiz bırakmamak anlamında sorumluluk bizde. Nihayet öyle bir şeyle hani diğer partiler uzlaşmaz bir tutum sergilerlerse 'bunda bizim kaybımız diğerlerinden daha fazla olur' diye bir şey yok.

(HDP'ye yönelik) Dillerinde demokrasi var, dillerinde özgürlük var, barış var ama bilinç altlarında hala demek ki savaş var. Nereden çıkartılıyor, savaş hükümeti?

'MHP BİZE GÖREV YÜKLEMEYE ÇALIŞIYOR'
Hangi hakla, Milliyetçi Hareket Partisi ya da CHP'yi daha kimle koalisyon yapacağımız belli değilken başka partiler hakkında bu tarz bir ithamda bulunabilir? Bu açık bir sorumsuzluk ve kendi bilinç altlarının yansımasıdır. AK Parti'nin kiminle koalisyon kurup kurmayacağı, MHP ya da CHP'nin işi değil. MHP de üslup olarak bize görev yüklemeye çalışıyor, kendine görev biçiyor. Bu da onun haddi değil. HDP ise baştan itibaren savaş vesaire başka şeylerin içinde, yaklaşımların içinde.

SAVUNMA BAKANLIĞI İÇİN ASALETEN GÖREVLENDİRME
Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ın yerine milli savunma bakanlığı için isim belirlenip belirlenmediği konusundaki sorular karşısında şunları söyledi:

Bir görevlendirme yapacağım. Yani Türkiye'nin şu şartları vekaleten götürmeyi bence çok doğru görmüyorum. Kısa süreli boşluk olmamak için önümüzdeki sürecin uzayabileceğini de göz önünde bulundurarak, muhtemelen asaleten bir görevlendirme yaparım.