Davutoğlu'ndan açıklamalar: Keşke Irak yönetimi hakimiyet kursa da Türkiye asker göndermese

Davutoğlu, Bulgaristan ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Haber Merkezi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan ziyareti öncesinde, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı yaptı. Davutoğlu Irak yönetimini bölgede hakimiyet kuramamakla suçladı ve "keşke Türkiye asker göndermeye ihtiyaç duymasa" dedi.

"Bakan arkadaşlarımla birlikte Bulgaristan'da ikili ilişkiler, AB ve NATO işbirliği konusunda istişarelerde bulunacağız. Kültürel ve tarihi bağlarımız çok derin" diyen Davutoğlu, "Daha önce de Göç Zirvesi'nde İstanbul'da görüşmüştük. İki ülke arasında ortak perspektif söz konusu. İki ülke arasında 5 milyar dolarlık işbirliği sözkonusu" diye konuştu.

"Bugün sınır güvenliği ve yasadışı göç konusunda hangi adımların atılabileceğini konuşacağız" şeklinde konuşan Davutoğlu, "Balkanlardaki gelişmeleri ve Balkanlar'da istikrarın sağlanması, etnik çatışmanın yaşanmaması için görüşmeler yapacağız"

Davutoğlu, "Genellikle Bulgaristan ziyaretlerimi birkaç güne yayarım. Ancak bu sefer Türkiye'deki yoğun gündem dolayısıyla akşam döneceğim" dedi.

Davutoğlu'nun basın toplantısı, gazetecilerin sorularıyla devam etti.

'IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ'
Bir gazetecinin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefon görüşmesi ve Musul tartışmasıyla ilgili sorusu üzerine Davutoğlu, "Sayın Biden ile bir haftada ikinci görüşmemizi yaptık. Irak'taki son durumu ele aldık. Türkiye'nin Irak politikası son derece açık ve ilkelidir. Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Kimse Türkiye'nin iyi niyetinden şüphe edemez" dedi.

'HAKİMİYET KURSALAR DA BİZ DE ASKER GÖNDERMESEK'
Davutoğlu şöyle devam etti:

Aynı şekilde Türkiye'nin terörle mücadelesi ilkesel bir tutumdur. DAEŞ ve PKK'ya yönelik mücadeleyi yürüttük. Başika'da bulunan askerlerimiz Irak'ın toprak bütünlüğü için tehlike arz etmezken, terörle mücadelede önem teşkil etmektedir. Biz bunu anlattık, ancak hala Irak ile Türkiye arasındaki ilişkileri bozmak isteniyor. Biz ilişkilerin iyi yönde seyretmesi için hem söyleme hem uygulamaya dikkat ediyoruz. Sayın Abadi ile ilk fırsatta buluşmayı düşünüyorum. Alandaki tehdit durumu değişiyorsa, alınacak önlemlerin de değişmesi gerekiyor. Eğitim yaptıran askerlerimize dönük olarak gelen tehditler sonrası bir güç kaydırması gerçekleştirdik. Bu sayede durumu kontrol altına aldık. Dün de yeniden tanzim yapıldı. Askeri düzenlemeler gerekli olduğunda gereken yapılacak. Sayın Biden'la bu konuları konuştuk. Keşke Bağdat yönetimi Musul'da Türkiye sınırında tam hakimiyetini kursa, buradaki DAEŞ ve PKK unsurlarını temizlese ve Türkiye asker göndermeye ihtiyaç duymasa. Bundan kimsenin gocunmaması, olumsuz anlam çıkarmaması lazım. Bu çerçevede ABD ile Irak ile yakın koordinasyonumuz var. Bu çerçevede toplantılar, çalışmalar yapılabilir.  

CİZRE, SUR VE SİLOPİ'DE YAŞANANLAR
Davutoğlu'na Cizre, Sur ve Silopi'de yaşananlar da soruldu. "Suruç, Ceylanpınar saldırıları sonrası başlatılan operasyonumuz 1 Kasım seçimleri ile alakalı olmayıp, bütün Türkiye'de terör yok edilene kadar devam edecek" diyen Davutoğlu, "Bu bağlamda, Kuzey Irak'taki kamplara yönelik operasyon yapıldı, daha sonra şehirdeki faaliyetlere son vermek için tek tek bu yapılar tasfiye edildi. Oramar, Beytülşebap, Amanoslarda terörün barınacağını düşündüğü her yerde operasyonlar yapıldı ve o dağlar teröristlerden temizlendi. Dağlıca'da 16 yiğit askerlerimiz şehit edildiğinde 'Bu dağlar temizlenecek' demiştim. Ulaşılamaz zannedilen o yalçın dağların hepsinde kontrol sağlandı, o bölge tek tek temizlendi" ifadelerini kullandı.

'HALKIMIZA SESLENİYORUM: MAHALLELERİNİZİ BİRLİKTE KORUYUN'
"Bunun üzerine terör örgütü bazı ilçelerde yoğunlaşarak halk ile devleti karşı karşıya getirmek için çalıştı. Oralarda çatışmalar çıkarmak, tarihi mekanlarımız tahrip etmek şeklinde bir takım faaliyetler içine girdiler" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

Cizre, Silopi ve Sur'da bu tür çalışmalar devam ediyor. Teröristlerin sivil halkı katletmesine engel olmak için sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Siyaset yapmak isteyene siyaset kapısı açık. Bu operasyonlar sadece terör örgütü faaliyetlerine dönüktür. Halkımıza sesleniyorum, sesinizi yükseltin ve güvenlik birimlerimizle birlikte kendi sokak, mahalle, ilçemizi birlikte koruyun. Okullara gelince HDP'ye sormak lazım. O okullar çocukları yetiştirmek için. O okullar çocukların dağa çıkıp heba olmaları için. sizin gibi olmaları için değil, gelip siyaset yapmaları için. Bu çocuklarımızın en iyi şartlarda eğitimlerine devam etmeleri için her türlü tedbir alınacak. Daha yoğunlaştırılmış bir eğitimle o çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız. Türkiye'yi karanlığa sürüklemek isteyenlere izin vermeyeceğiz.