Davutoğlu ve Merkel'den ortak açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Merkel Ankara'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak açıklama düzenliyor.

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'ye yaptığı ziyaret sonrası Başbakan Davutoğlu ile görüştü.

Görüşme sonrası yapılan açıklamadan başlıklar şöyle:

Davutoğlu

Halep fiilen kuşatma altına alınıyor. Avrupa'daki mülteciler konusunda Almanya üzerinde büyük bir baskı var. İnsanlık Suriye'de sınavla karşı karşıya, beraber göğüslemeliyiz. Tek başına sorumluluk üstlenmemiz beklenemez. Sınırımızda 30 bine yakın Suriyeli birikmiş durumda. Halep'e dönük gayri insani saldırı bir an önce bitmelidir. Sayın şansölye mülteciler konusunda her türlü yardımı yapacaklarını söylediler. İnsan kaçakçılığının her türlüsü insanlık suçudur. İnsan kaçakçılarına yönelik büyük operasyonlar yaptık. 

Almanya ile ortak çalışmaları arttıracağız. AB'nin alacağı mülteciler konusunda etkin çalışma olmalı. Mülteciler konusunda NATO da devrede olmalı. 3 milyar dolarlık desteğin hemen kullanıma geçmesi önemlidir. Ortak amaç doğrultusunda aramızda bir çerçeve oluştu. Kıbrıs müzakerelerini de ele aldık.

Merkel: 

Yeniden bir araya geldik. Güncel konuları ele aldık. Türkiye ile AB arasındaki eylem planını ortaya koyacağız. Binlerce kişi Rus bombardımanına maruz kalıyor. Binlerce insan acı içinde kıvranıyor. Mülteciler konusunda Almanya üzerine düşeni yapmaya hazır.Kaçakçılığına karşı etkin işbirliği yapacağız. Ocak ayında mültecilerin sadece yüzde 45'i Suriye'den geldi. Yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız.