Davutoğlu: Rus pilotun cenazesi Türkiye'ye teslim edildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye tarafından düşürülen Rus uçağının ölen pilotunun Türkiye'ye teslim edildiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu: "Hava sahası ihlali esnasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece saat 01.45 itibariyle sınırımızdan tarafımıza teslim edildi, alındı. Gece Hatay'da bulunan Ortodoks din adamları tarafından da yürütülen katkılarla kendi dini geleneği çerçevesinde, cenaze işlemleri dini tören açısından da yapıldı. CenazeRusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Rusya'ya teslim edilecek" dedi.

Davutoğlu, Brüksel'de düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamarda bulundu.

Davutoğlu'nun açıklamlarından satır başları şu şekilde:

Avrupa bizim ortak kıtamız. Kalıcı istikrarın Avrupa ve çevresinde gerçekleşmesi bağlamında önem veriyoruz. Türkiye ve AB’nin ortak bir perspektif geliştirmiş olması dünya barışı açısından önem taşıyor.

NATO stot.. görüşme gerçekleştircez. Kritik süreçte, telefonla görüşmemize mütakip yüz yüze güvenlik sorunlarını ele alma imkanını bize verecek. Çünkü Türkiye-Suriye sınırı değil, Türkiye-NATO sınırıdır. Muhtemel gelişmeleri ele alacağız.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde kendilerine kapsamlı bir bilgi aktarma fırsatı bulacağız. Yarın akşam güven oylaması için ülkemize dönmüş olacağız. Bu vesile ile bir kez daha cenaze töreni başlamakta olan Tahir Elçi’ye ve şehit düşen polislerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bir olma, ortak bir tutum gösterme çabası içerisinde olmamızı diliyorum.

Şimdi AB müzakere sürecini bilenler bilir; genelde son dakikaya kadar sürer. Birçok kez bu tecrübeyi yaşadık. Sonunda makul bir şekilde bir noktada buluşulur. Muhattabımız bir taraf değil, komisyonla müzakere ediyorsunuz, ayrıca onlar da 28 ülkeyle müzakere ediyorlar. Birçok boyutu var, Merkel ile evvelsi gün de görüştük, bütün konuları, sorunları müzakere metnine yansıtmama konusunda mutabık kaldı. Sayın Merkel’e teşekkür ediyorum.

Ortak hedefler konusunda işbirliği sergilendi. Hangi konularda hassas olduğumuz aşikar, bu hassasiyetleri gözeten bir anlaşma sağlandı. Önemli olan alınan neticelerdir, 11 yıl sonra Türkiye ilk defa AB zirvesi gerçekleşiyor. 64’üncü hükümetimizin kamuyouna verdiği en önemli mesajdır.

Suriye krizi bağlamında söylüyorum; bütün dünyanın bütün tarafların daha çok ikna olduğu bir süreç yaşamıştır. İnşallah çok hızlı gelişecek bir ivmenin işareti olarak değerlendirilmelidir.

Her şeyden önce; sınır ihlali esnasında hayatını kaybeden pilot dün gece geç vakit itibariyle tarafımıza teslim edildi. Gece Hatay’da bulunan Ortodoks din adamları tarafından kendi dini töreni yapıldı. Hatay Valisi ile konuştum, cenaze Rusya’ya teslim edilecek.

Bir kere daha söylemek isterim; bu hava sahası ihlali Türkiye’nin sadece kendi havasını korumak için yapmıştır. Hükümetimiz açısından bir görevdir bu. Rusya hedef değil burada, hangi uçak olmuş olsaydı aynı tavır sergilenirdi. Daha önce defalarca yapılan ihlaller sonrasında yapılan uyarılar göz önüne alınmış olsaydı bu yaşanmazdı. Sorumluluğu Türkiye’ye atmaya çalışmalar hukuksuzdur, komşuluk bağlarımız açısından da hoş değildir. Bir sorumlu aranacaksa Rusya’nın kendisini sorgulaması gerekir.

Ekonomiye girersek, karşılıklı çıkar ilişkisine dayanıyor ilişkimiz. Türkiye tek taraflı değil, Rusya’nın da ekonomik çıkarları var. Rusya yetkililerinin bütün bunları göz önüne alarak tutum sergilemesini beklemek en doğal hakkımız. Cuma günkü bakanlar toplantısında geniş bir askeri brifing verildi, her açıdan Rusya ilişkilerini masaya yatırdık. Mehmet Şimşek’in koordinasyonunda tedbirleri ele alacak şekilde komite oluşturuldu. Toplanıp çalışılacak.

İlk amacımız iletişim kanallarını açık tutmak, ikincisi benzer gerilim yaşanmaması için Suriye operasyonları konusunda iletişim ve koordinasyon sağlamaktır. İki farklı koalisyon ülke grubunun yürüttüğü operasyonlar bu tür kazalara sebep verebilir. 50’ye yakın ülkenin içerisinde olduğu DAEŞ’E karşı yürütülen operasyon var. Rusya’nın DAEŞ’’e karşı yaptığını söylediği operasyon var. Sadece DAEŞ’E dönük eylem planı içerisinde bulunmak önem taşıyor. Türkiye’ye yeni mülteci akımları yaratacak sivilleri bombalamak, Türkiye’yi doğrudan ilgilendiriyor. Sınır ihlali olmasaydı, uçak düşürülmesi de olmasaydı yine Rusya ile bunu konuşacaktır.

Türk hava sahasının korunması TSK’nın görevidir. Bu görev yerine getirilirken son gelişmeden bağımsız olarak TSK’ya anganjman kuralları başbakanlık direktifi verilir.

Nihai kertede Türkiye demokratik bir ülkededir; silahlı kuvvetler meşru hukuki bir tutum içerisinde aldığı talimatı yapmıştır. Bir ülkeye dönük bir talimat değil bu, kim hava sahasını ihlal ederse, bunu kimse arzu etmez. Türkiye hava sahası bütün vatandaşların izzetidir.