Davutoğlu: MİT TIR'ları olayıyla üçümüzü uluslararası mahkemeye çıkarmak istediler

Davutoğlu AB-Türkiye zirvesine giderken uçakta gazetecilerle sohbet etti. Davutoğlu, "MİT TIR'ları olayında Tayyip Erdoğan'ı, beni ve Hakan Fidan'ı uluslararası ceza mahkemesine çıkarmak istediler" dedi. Davutoğlu, Can Dündar ve Erdem Gül'ün de tutuksuz yargılanması gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile 2'si general 1'i albay 3 üst düzey askerin tutuklandığı MİT TIR'ları soruşturmasına ilişkin olarak, "Üç kişi hedefe konuldu. O zamanki Başbakanımız (Tayyip Erdoğan). Dışişleri Bakanı olarak ben ve MİT Müsteşarımız (Hakan Fidan). Üçümüzün doğrudan hedefe konulması olayıdır. Daha sonra odamızın dinlenmesi de aynı sürecin devamıdır. Üçümüzü de uluslararası ceza mahkemesine çıkarmak için yürütülen haince bir faaliyet" dedi. 

Davutoğlu, 11 yıl aradan sonra yeniden yapılan Avrupa Birliği-Türkiye zirvesine giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Davutoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

TAHİR ELÇİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

"Teröristler, açıklamanın 100 metre yakınına silahlı bir şekilde geliyorlar ve polise ateş açıyorlar. Olayı tetikleyen terörist. Polis bir mukabelede bulunmak zorunda kalıyor. 100 metre ötede de Tahir Elçi açıklamayı bitirmiş, orada hayatını kaybediyor. Bir çapraz ateş içinde kalmak mı, bilinçli olarak o sırada kargaşadan istifade etmek isteyen bir provokatörün atışı mı, tespit edilecek. Burada asli fail terör örgütüdür. Eğer polise yönelik o saldırı, kargaşa olmamış olsa ne ateş etme ihtimali olur ne de birinin öldürülmesi olayı yaşanmış olurdu."

"DÜNDAR VE GÜL TUTUKSUZ YARGILANMALI"

"Devlet sırrı diye bir gerçeklik var. Bu kadar kriz yaşanırken, devlet birçok tedbiri almak zorunda. Aldığınız bu tedbirler saptırılarak ve kurallar da aşılarak yalan yanlış yorumlarla devleti zora sokacak şekilde devlet sırları yayınlanırsa bu suçtur. Dünyanın her yerinde suçtur. Dönüp yargının her adımında hükümeti suçlamak da doğru değil. Ama esas olan tutuksuz yargılanmadır. Zorunlu haller dışında tutuksuz yargılama gibi bir yol belirlenmesinin doğru olacağı kanaatindeyim. Ama biz böyle bir yönlendirme içine girmeyiz."

"MİT TIR'LARI OPERASYONUYLA BİZİ ULUSLARARASI MAHKEMEYE ÇIKARMAK İSTEDİLER"

"Olayın birinci hedeflerinden biri de bendim. MİT TIR’ları operasyonları yapıldığında cuma günü Harran’daydım. Büyükelçiler toplantısı yapılırken yaşandı. Üç kişi hedefe konuldu. O zamanki Başbakanımız (Tayyip Erdoğan). Dışişleri Bakanı olarak ben ve MİT Müsteşarımız (Hakan Fidan). Üçümüzün doğrudan hedefe konulması olayıdır. Daha sonra odamızın dinlenmesi de aynı sürecin devamıdır. Üçümüzü de uluslararası ceza mahkemesine çıkarmak için yürütülen haince bir faaliyet. Benim odamı da dinleyen aynı çete. O yayınlar da bu kumpası destekleyen yayınlar."