Davutoğlu 'Kimseyle pazarlık yapmadık' dedi ve devam etti: Mültecilerin maliyeti çok yüksek

"Biz kimseyle mültecilerin maliyetinin pazarlığı yapmadık, yapmayız" diyen Başbakan Davutoğlu sözlerini "Kamp dışındaki mültecilerin sosyal ve ekonomik maliyeti ise çok yüksektir. 20-25 milyar doları bulduğu değişik hesaplarda ortaya çıkmaktadır" sözleriyle devam ettirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hollanda'daki Başbakanlık Konutu'nda Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

‘KİMSEDEN NASİHAT ALMAYA İHTİYACIMIZ YOK'
Burada konuşan Davutoğlu, "2 milyon 600 bin Suriyeliyi ağırlarken kimseye sormadık. Şu anda şu anda kapımızda olan 60 bin Suriyeliye de her türlü imkanı sınır ötesinden verirken, bütün koruma ve imkanlarını sağlarken de kimseye sormuyoruz. Yaptığımız şey şudur, dünyanın da bunu fark etmesi açısından gelmek isteyen Suriyelileri alırız ama birinci önceliğimiz Suriyelilerin, Suriye sınırları içindeki kamplarda barınmasını teminen yeni kamp kuruyoruz" ifadelerini kullandı.

'KİMSEYLE PAZARLIK YAPMADIK'
Davutoğlu, Türkiye-Avrupa Birliği Eylem Planı çerçevesinde Türkiye'ye verilmesi planlanan "3 milyar euro'yu yeterli bulup bulmadığının" sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Türkiye-Avrupa Birliği Eylem Planı'nda gündeme gelen 3 milyar euro kesinlikle Türkiye'ye yapılan bir yardım değildir. Bu, Suriyeli mültecilere yapılan bir yardımdır. Bazı çevrelerde şöyle bir kanaat gördüm ki bunu açıklama ihtiyacı hissediyorum. 'Türkiye'ye 3 milyar euro veriyoruz, artık bir tek mülteci dahi Avrupa'da gözükmesin'. Türkiye, 3 milyar euro ile mülteci pazarlığı yapacak kadar insani vicdandan uzak bir ülke değildir. Biz kimseyle mültecilerin maliyetinin pazarlığı yapmadık, yapmayız. Bize sığınanların her türlü ihtiyacını karşılarız."

'MÜLTECİLERİN MALİYETİ ÇOK YÜKSEK'
Davutoğlu, "Bu 3 milyar euro nedir?" sorusunu yönelterek yardımın, ortaya çıkardığı ekonomik maliyeti paylaşmak için AB'nin Türkiye'ye yaptığı bir teklif olduğunu anlattı.

Davutoğlu, "Küçük ve siyasi hesaplara dayalı bir yardım değil, insani bir yardımdır. Bu bağlamda da 3 milyar euro, görünüşte herhangi bir kriz için yüksek gelebilir ama Suriye krizi bağlamında bakıldığında şu ana kadar biz zaten Türkiye'de sadece kamplarda bulunan 280 bin mülteci için 10 milyar dolar ödedik. Kamp dışındaki mültecilerin sosyal ve ekonomik maliyeti ise çok yüksektir. 20-25 milyar doları bulduğu değişik hesaplarda ortaya çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.