Davutoğlu: Erdoğan'sız, AKP'siz siyaset dizayn edilemez

Başbakan Ahmet Davutoğlu “CHP ile koalisyon müzakeresi aşamasında değiliz. Her iki tarafın heyetleri kanaatlerini karşılıklı olarak not edecekler. MHP şu anda hükümet ortaklığı görüşmesi yapmak istemediğini ifade etti. Ama temasta olmaya karar verdik.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu AKP il başkanları toplantısında konuştu.

Hürriyet'ten Ümit Çetin'in haberine göre, partisinin il başkanları toplantısında konuşan Davutoğlu, koalisyon arayışlarına ilişkin olarak şunları söyledi:

KİMSEYİ DIŞLAMADIK
“(Partiler arası görüşme) Vatandaşlarımız şahittir, kullandığımız dilden herkes bir anlamda Türkiye’de yeni bir siyaset başlatma iradesini ve bu anlamda da AK Parti’nin seçim sonuçları ve milli iradeyi doğru okuma gücünü görmüştür. Hiç kimseyi dışlamadık. Özellikle yaptığımız hükümet ortaklığı görüşmelerinde muhalefet parti liderlerinin olumlu tavırları ve ziyaretimiz esnasında farklı görüşler olsa da bu görüşmeler esnasında CHP ile istikşafi anlamda karşılıklı olarak fikirlerimizin test edileceğini görüşmeleri başlatma kararı verdik. Bu, bir koalisyon müzakeresi aşaması değil. Her iki tarafın heyetleri bir araya gelerek bir şekilde AK Parti ve CHP’nin kanaatlerini karşılıklı olarak not edecekler. Bu hafta içinde bu görüşmeler devam edecek, daha sonra bunlar genel başkanlara aktarılacak.

HDP İLE DE GÖRÜŞTÜK
MHP şu anda hükümet ortaklığı görüşmesi yapmak istemediğini ifade etti. Ama temas halinde olmaya da karar verdik ve MHP ile de Sayın Faruk Çelik koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sürüyor. İcap ettikçe tespit ettiğimiz temas noktaları üzerinden çalışmalar sürecek. Seçim sarhoşluğu içinde AK Parti ile asla diyen HDP ile de görüştük ama terör konusundaki tutumları sebebiyle bu konuda herhangi bir mesafe almamızın mümkün olmadığını ifade etmek isterim.

AKP OLMADAN OLMAZ
Siyasi manipülasyon veya siyaset mühendisliği yapılıyor. Herkes bir hesap veya bir siyasi beklenti içinde olabilir. Bir rüya görebilir, bir hedef gözetebilir. Bunda hiçbir yanlışlık yok. Ama AK Parti’siz bir Türkiye dizayn etmeye çalışanlar oldu. AK Parti’nin etkili olmadığı, neredeyse suçlu sandalyesine oturtulduğu bir Türkiye dizayn etmek isteyenler oldu. Cumhurbaşkanımızın ve Cumhurbaşkanlığı makamının izole edildiği, dışlandığı bir Türkiye inşa etmek isteyenler oldu. 8 Haziran sabahı bu hayale kapılanlar oldu. Ama aradan yaklaşık 1.5 ay geçtikten sonra herhalde herkes bugün görmektedir ki AK Parti olmadan Türkiye’de siyaset dizayn edilemez. AK Parti olmadan Türkiye’de siyasetin doğası şekillenemez. Artık herkesin bu realiteyi görme vakti gelmiştir. Birileri Erdoğan karşıtlığı, Davutoğlu karşıtlığı, AK Parti karşıtlığı üzerinden siyasette algı operasyonları yapabilir ama siyaseti düzenleyemez. Siyaseti düzenleme gücü milletten alınan yetkiyle yapılır. Bu yetkiyi de biz aldık. Dava adamlarına tatil yoktur. Dava adamlarına bayram, halkla buluşmaktır. Dava adamlarının uykusu rüyasında dahi davasını görmekle yaşanır.”                                   

'TERÖR GLADYOSUNUN UNSURUSUN'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Suruç’u Cumhurbaşkanlığı’na bağlı gladyo yaptı” iddiasında bulunan HDP Eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’a ise “Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı makamı da bütün makamlar da anayasal sistem içerisinde yüce bir görev ifa etmektedirler. Ama sizler terör gladyosunun unsurlarısınız, terör gladyosunun” diye seslendi. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Şimdi haddini bilmez bu eş başkanlardan biri ‘Bütün bu oyunlar Saray gladyosunun eseridir’ diyerek tekrar Cumhurbaşkanımıza hakaret, Cumhurbaşkanlığı makamına yine hakaret etmeye cüret ediyor. Buradan sesleniyorum: Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı makamı da bütün makamlar da anayasal sistem içerisinde yüce bir görev ifa etmektedirler. Ama sizler terör gladyosunun unsurlarısınız, terör gladyosunun.

(Osman Baydemir’e) Rabbimize TBMM kürsüsünden seslenen HDP sözcüsüne de hatırlatırım. Biz o seslenişi bütün milletle yapa yapa buraya geldik. Ama sizlerin eli semaya yükselmeli, Kandil Dağı’na yükselmemeli. Önce onu öğreneceksiniz. Onun için hep beraber bu ulvi mücadeleyi yürüteceğiz.”