Davutoğlu: Elimizde bombacıların listesi var ama tutuklayamayız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu saldırı Türkiye'yi Suriye yapmaz. 11 Eylül'de olduğu Madrid'de olduğu gibi gelişmiş bir ülkeye yapılan bir saldırı mahiyetindedir. Türkiye olarak çok önce canlı bombalarla tanıştık" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında Ahmed Arpat, Serpil Çevikcan, Mustafa Karaalioğlu sorularını yanıtlıyor.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

''Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına taziyelerimi iletmek istiyorum. Bu bütün Türkiye’ye yönelik bir saldırı. Halkımızın bütününe yönelik, demokrasiye karşı bir saldırı. Seçime gölge düşürme çabası da var. Küçük siyasi hesaplar yapılmamalı. Bugünlerde seçime yönelik ifadeler kullanılmamalı.

'BU SALDIRI TÜRKİYE'Yİ SURİYE YAPMAZ'

Yaralılar seri olarak hastanelere kaldırıldı. İlk gündemimiz yaralıların tedavisi oldu. Soruşturma sürüyor, ek tedbirler alacağız. Bu saldırı Türkiye'yi Suriye yapmaz. 11 Eylül'de olduğu Madrid'de olduğu gibi gelişmiş bir ülkeye yapılan bir saldırı mahiyetindedir. Türkiye olarak çok önce canlı bombalarla tanıştık. Soruşturma sürüyor detaya girmiyorum. DHKP-C'nin Kandil'de eğitilen militanları olduğunu biliyoruz. Birinci aşama yaraları sarma. Zaaf ve ihmal varsa gerekli adımlar atılır.

Teknik arama her yerde yapılmış, bomba yok. İnsani arama ise miting alanında yapılıyor. Rutini bir kere terörist bildiği zaman rutin dışı şeylere yönelebiliyor. Böyle bir olay olduğunda hepimiz zarar görüyoruz. Miting organizatörleri emniyetle birlikte çalışmalı. Ölenler ve yaralananlar bizim canımız.

SALDIRIYI IŞİD Mİ YAPTI?

DEAŞ'ı (IŞİD) birinci öncelik olarak araştırıyoruz. Bir isme çok yaklaşıldı. O isim bir örgütü işaret ediyor. Bir uyuyan hücre varsa bir yerde bunların hepsini toplayın bir yere atın hiç kimse görmesin diyemezsiniz. Hukukla davranmak durumundayız. Sürekli takibat altında tutmak zorunda kalıyorsunuz. Uyuyan hücreler kendilerini saklayabiliyorlar. Sakalını kesiyor hayat tarzını değiştiriyor. DAEŞ, DHKP-C ve PKK'yı takip ediyoruz.

'İSTANBUL VE ANKARA'DA CANLI BOMBA YAKALANDI'

3-4 gün önce İstanbul'da canlı bomba hazırlığı içinde olan birinin yakalandığını kimse bilmiyor. Yine Ankara'da bir üst düzey bürokrasiye saldırı anlamında bir canlı bomba eyleminin gece yakalanarak durdurulduğunu kimse bilmiyor. Bu 3 örgüt de bizim için potansiyel suç odağı olarak görülüyor. Canlı bombaların oraya nasıl geldiği belirlendi.

Son derece başarılı bir terör operasyonu yönetiliyor.DEAŞ'ın en önemli bağlantıları tutuklandı. Türkiye'de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi şeyi dahi var.

Rutin dışına çıktığınızda demokratik hukuk devletinde bunun da bir sınırı var. Tutup sebepsiz yere birini tutamazsınız. Türkiye’de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi dahi var. Takip ediyorsunuz ama bu eylemi gerçekleştirme noktasına kadar şey yaptığınızda başka bir protestoyla karşılaşıyorsunuz.

Ankara Garı’nda ve İstanbul’da başka bir yerde toplanıp büyük kalabalıklar şeklinde miting meydanına gelmeyi engellemek lazım.

Çok dikkatli titiz yürütülmesi gereken bir mücadele zor bir mücadele özellikle bu günlerde zor. Aynı anda cumartesi pazar onlarca miting onlarda vilayette yapılıyor. Bin kişinin yürüdüğü kişinin içerisinde bir tek kişi miting meydanına gelmedikçe Ankara Garı'nda toplanmayı engellemek lazım. Orada toplanılacaksa orayı miting alanı görmek lazım. 8 bin kişinin içinde bir kişi girmiş oluyor canlı bomba olarak. Evinde yakalananları söylüyorum Ankara'da 04.30'da birisi yakalandı.

SURUÇ'TAKİ FAİLLER YAKALANDI ANCAK ARKA PLANDA KİMLER VAR?

Arka plandaki odaklar ya DEAŞ'tır ya PKK'dır. Mesela teknik takiple yakalanıyor ise terörist 3-4 ay şeyini kaybettiyor hiçbir cihaz kullanmıyor. Ne telefon ne internet ne akrabaları hiçbir şeyle irtibata girmiyor. 1 yıl sonra ona bir haber geliyor o irtibatı yakalayabilirseniz durdurabiliyorsanız. Yoksa kendisi bile kimden talimat aldığını bilmiyor. Bir kişi biliyor. Faili meçhul şeklinde kalmış bir saldırı yok. Şimdi bile 48 saat içinde önemli veriler elde edildi.

HERHANGİ BİR ÖRGÜTÜN YAPTIĞINI TEYİT EDEBİLİR MİSİNİZ?

Elimizdeki verileri ipucunu vermek dahi doğru değil. Başka bir odak tarafından herhangi bir örgütün elemanı bir başka örgüt tarafından kullanılabilir. Başka örgüte yarayacak odak tarafından yönlendirilebilir.

ANKARA'DA EYLEMİN OLDUĞU GÜN KCK EYLEMSİZLİK AÇIKLADI, TESADÜF MÜ?

Bu zamanlamalara dikkati çekmek lazım. Böyle bir zamanlama örtüşmesi dikkate şayan. 21 gün kala eylem olmuşsa bu seçimlere darbe vurmak etkisi oluşturma niyeti olduğu aşikar. Seçimlerin psikolojisini etkileme niyeti var.''

CEZALANDIRICI OPERASYON YAPILDI

Suruç ve Suruç’un arkasındaki Suriye ve IŞİD bağlantıları tespit edildiği için cezalandırıcı operasyon yapıldı. Suruç’ta vatandaşlarımızı katleden örgüte karşı en şiddetli operasyonun yapılması gerekiyordu.
DEAŞ’ı biz daha DEAŞ adı bilinmezken biz 2013’te terörist ilan ettik.
2014’te sınıra yaklaşan DEAŞ konvoyuna çok ciddi bir operasyon yaptık. 100’e yakın kayıp olduğu uluslararası basında da haber yapıldı.
DEAŞ’a yönelik her faaliyetin de içinde olduk. Türkiye her türlü tedbiri alır ama diğer ülkelerden farklı olabilir.
Diplomatlarımızın alıkonulduğu dönemde daha dikkatli olmalıydık.

İSTİHBARAT ZAAFI VAR MI?

Soruşturma yürütülüyor. O konuda bir zaaf varsa gereğini yapacağız.
Hangi istihbarat ile neleri engellediğimizi biz biliyoruz kamuoyu bilmiyor.
Bir hafta içinde İstanbul ve Ankara’da engellenmemiş olsa farklı olaylar olabilirdi. Onlar engellendi.
Sanki Türkiye’de, çağdaş ülkelerdekinden daha zayıf bir istihbarat yapısı var demek doğru değildir.

Çevremizdeki 6 ülkede iç savaş var.
Türkiye bunun içinde şu istikrarı sağlamışsa 1 yıl içinde 4. kez seçime gidiyorsa suhuletle burada Türkiye’nin emniyetinin siyasi iradenin hakkını herkesin vermesi lazım.
Çok kolay geriden bazı yorumlarda bulunmak. Çok kolay küçük bilgilerden büyük teoriler yaratmak.
Şu ateş çemberinde Türkiye gemisini yürütmeye çalışıyoruz.

PKK BU KADAR SİLAHI NEREDEN ALIYOR

PKK bu kadar silahı nereden alıyor. Biz bazı şeyleri biliyor ve tepki gösteriyoruz. DEAŞ bu kadar silahı nerden alıyor? DEAŞ yönetimi Ebu Gureyb hapishanesinde nasıl yetişti. Ben burada bir ülkeyi işaret ediyor değilim.
Acımız büyük ama buradan Türkiye’nin zaaf içinde olduğunu yaymak tam da teröristlerin istediği şeyi yapmaktır.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME

Böyle günlerde siyasi liderlerin bir araya gelebilmesi çok önemli. 'Liderlerle topluca görüşelim' dedim. '4 lider toplanıp konuşalım' dedim.
'Eğer istemezlerse hepsiyle tek tek konuşalım' dedim. Ama o sırada Demirtaş’ın doğrudan devletin halkı katlettiğini ifade eden bir açıklaması oldu.
Bir ülkede halkı tahrik edercesine 'devlet bu cinayetleri işlemiştir' derse muhatap olma niteliğini kaybeder.
Böylesine seviyesi düşük alçakça bir ifadeyle devleti ve devleti yönetenleri suçlu makamına oturttuğunuzda olmaz.

2 HUSUSTA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIM

Sayın Kılıçdaroğlu olumlu cevap verdi. Oturduk baş başa samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Tutumunu takdir ediyorum. Ama 2 hususta sükutu hayal kırıklığı yaşadım.
Belli bir mahremiyet içinde konuştuğumuz konular 'burada kalsın' diyerek söylediğim hususlardı. Şimdi o söylememiş olsa ben burada o kadar açık söylemek zorunda kalmazdım.

İkincisi de bir açıklama metnini kendisine gösterdim. 'İtiraz edeceğiniz şeyler varsa çıkaralım' dedim.
Bir teklifte daha bulundum. 'Gelin ortak bir deklarasyon yapalım' dedim. 'Hayır' dedi. Bunu reddetti. Ona da saygı duydum.

Ama esas beni üzen husus terör saldırısıyla ilgili olamayan konuları getirmiş olmasına rağmen, 'bunların yeri burası değil' diyebilirdi. Ama beraber olduğumuz için bunları paylaştım.

BENİM SÖYLEDİKLERİMİ BENDEN İZİN ALMADAN PAYLAŞMASI SİYASİ NEZAKETE UYGUN DEĞİL

Acının yaşandığı gün siyaset yapma günü değildir. Verdiğim cevapları da burada söyleyebilirim ama yeri değil.
Orada benim söylediklerimi benden izin almadan paylaşması da siyasi nezakete uygun değil.

Rize’de bir miting yapılmış bizimle hiçbir alakası yok. Orada soru olarak gündeme getiriyor. Bunun gündeme getirilmesi doğru değil. Bunun benim verdiğim cevaplar çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılması doğru değil.

ADALET BAKANI’NIN GÜLMESİ VE İÇİŞLERİ BAKANI HAKKINDA İSTİFA TALEBİ

Benim sorduğum soru şu bütün bu olayları nasıl kenardan seyredersiniz. Anayasal zorunluluk gereği hükümet teklifinde bulundum.
Gelmediler sorumluluk paylaşmadılar. Eğer hükümetin içinde olsalardı ya bu itirazları yapamayacaklardı ya da beraber tedbir alacaktık.
Samimiyetsizlik şu, 'gel elini taşın altına koy terörle mücadele edelim' diyoruz. Olay oluyor dışarıdan gözlemci gibi “zafiyet gösterdi” diyor. Sayın Bahçeli'ye ithafen söylüyorum bunu… Gelseydi de hükümet zafiyet göstermeseydi o zaman.

Kılıçdaroğlu, İçişleri, Adalet bakanlarımızı eleştirebilir. Şu andaki İçişleri Bakanımız terörle mücadele konusunda en tecrübeli bakanlarımızdan biriydi.
Adalet Bakanımız da İçişleri Bakanımız da Ak Parti kimlikli bakanlardan değildir. Hangi partiye oy verdiklerini de bilmem. Belki 1 Kasım’da başka bir partiye oy verecekler.

İSTİFA MEKANİZMASI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ

Daha önce bizim dönemde aynı bakanlar 12 yıl devam etmedi. Sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde bazen belli gözlemlerle bakan değişikliğine gidildiği oldu.
Bunların hepsi işletilebilir. Arkadaşlarımız kendileri de karar alınabilir. Daha olayın olduğu gün yaraları sarma süreci yaşanırken dikkatleri buna çekmek doğru değil.

Bu iki arkadaşımız da partili değil. Teknik görevler yürüten arkadaşlar…
Onların burada olması gerekirken olmaları gerektiği sorumluluğu tartışmıyorlar da, bu sorumluluktan kaçtıktan sonra bu soruyu gündem getirmelerini, soruyorum ben. Kusura bakmasınlar bu hükümete katılmaları gerekirdi. Biz sorumluluktan kaçmadığımız için bir taraftan seçim kampanyası yürütüyoruz bir taraftan hükümeti yönetiyoruz.

CİZRE’DE POLİSLERİN GÖREVDEN ALINMASI

Gerekli tahkikatın hemen yapılması talimatını vermiştim. Tahkikat sonuçlandı. Dün itibarıyla içişleri bakanımız tarafından aktarılmıştı.
Bugün de 2 görevli bu videoyu çektiği bu davranışı sergilediği için, terör operasyonlarının meşruiyeti ve demokratik niteliğine zarar verdikleri için 2 polis görevden alındı.

Bilinçli şekilde yapıldığı yönünde de bilgiler var. 
Soruşturma tamamlandığı için gereği yapıldı.
Ankara veya başka olaylarda da soruşturma yürüyorsa gereği yapılır.

Bazen hukuk devleti kuralları sizin teröriste müdahalenizi geciktirebilir. Öldürüldükten sonra uygulanacak işlemler bellidir.

Yerini söylemeyeyim başka bir yerde yapılan operasyonda 5-6 teröristin cenazesi silahlı kuvvetlerimiz tarafından helikopterlerle morga getirildi adli tıp işlemleri yapılıp ailelerine teslim edildi. Bunlarında görülmesi lazım.
Denilebilirdi ki oraya bir yere gömülsün. Belki o helikopter yolda saldırıya maruz kalacaktı.
Söyleyeyim Tunceli’de bir operasyonda Malatya’ya getirildi.

DEMİRTAŞ HAKKINDA DÜŞÜNCESİ

Demirtaş hakkında 2 tecrübem oldu. Kendisin Başbakan olduktan sonra ziyaret ettim. Bu benim için riskti. Ama çözüm süreci için ziyaret etmem lazımdı. 6 Ekim'de halkı isyana teşvik etti.

15 Temmuzda ben görüşürken, yine bizim için siyasi bir riskti, HDP ile bir hükümet kurmayacağımız belliydi… Biz daha görüşme yaparken Kandil'den açıklama geldi. Silahlanma ayaklanma çağrısı yapan…

O görüşmede kendilerine verdiğiniz sözlere dönmeniz gerekir dedik.

Ben dördümüzün oturup konuşmasını çok isterdim. Devlet görevi kin gütme yeri değildir. Ama TBMM’de grubu bulunan bir partinin eş başkanı çıkıp “Bu insanları devlet katletmiştir” demesi bir siyasetçiye yakışır mı?

Eğer HDP koalisyona girmiş olsaydı devletin bir parçası olacaktı. 1 ay bakan vermek suretiyle devletin parçası oldular.

Benim ağzımdan terörün durmasını istiyorsanız AK Parti’ye oy verin dediğimi duydunuz mu?

Demirtaş’ın dünkü konuşmasına bakın “1 Kasım’a şöyle yapacağı böyle yapacağız” diyor. Bu olmaz.

“MİTİNG YAPMAYALIM DİYECEKTİM”

Biraz sonra MYK’yı toplayacağız. Üç mitingi iptal ettim. Önümüzdeki mitinglerle ilgili düzenlemeye ihtiyaç var mı onları ele alacağız. Seçimlerin de yapılması gerekir.

Eğer bir araya gelseydik yapmayı düşündüğüm tekliflerden biri de gelin hiçbirimiz miting yapmayalım diyecektim.

Niye girmediler hükümete neden bu sorumluluğun parçası olmadılar? Bu sorumluluğun gereğini biz yaptık. Ülkeyi ancak ve ancak siyasi iradeye sahip insanlar yönetir.

Ben 3 hafta sonrasını düşünmüyorum. Ben şu anda sadece hayatını kaybetmiş insanlarımızı onları ailelerini düşünüyorum. Seçimler bugünler içindir.

Seçimin neticesinde inşallah tek başına iktidar oluru ama o iktidarı neden kullanacağız. Ülkeyi selametle aydınlık ufuklara taşımak için.

Türkiye zor şartlarda seçimi sükunet ve olgunlukla yapma tecrübesini göstermiş bir ülke.

SURİYE’DEKİ GELİŞMELER

Sayın Kılıçdaroğlu “180 derece değişmesi lazım politikamızın” dedi. Kendisine “Ne yapmamızı isterdiniz” diye sordum.
Halkıyla savaşan bir rejimi ayakta tutmaya çalışmanın çözüm olduğu görülmemiştir.

Rusya ılımlı muhalefete karşı bir mücadele içindeyse, bize 2 milyon kişi Esad’da kaçarak geldi.

Esad’lı bir çözüme, biz yanaşmayız da, gidersek bu 2 milyon kişinin ne düşüneceğini de hesaplamak lazım.

Rusya operasyonlara başlamadan önce İdlib ve Halep’ten göç gelmeyeceğini biliyorduk. Ancak Rusya şimdi İdlib ve Halep’e yönelik yapıyor operasyonlarını.

RUSYA VE ABD’NİN PYD’YE OLAN DESTEKLERİ

PYD konusu çözüm süreci devam ederken farklı bir formattaydı.

PYD PKK irtibatı çok iyi biliniyor. Bunu ABD’lilere ve Ruslara da söyledik Türkiye’ye tek bir tehdit görürsek gereğini yaparız.

Suriye tarafından kim tarafından gelirse gelsin bizim kendimizi savunma hakkımız vardır ve bir an bile tereddüt etmeyiz.

Kobani olayları sırasında PYD’ye tanınan krediyi PYFD kötü kullanmıştır.

Ben Dışişleri Bakanı’yken PYD’ye “Türkiye’ye karşı bir tehdit olmayacaksın” dediğimizde bunu olumlu kullansaydı daha farklı olabilirdi.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Rusya’dan Türkiye’nin kaygılarını gidermeye yönelik çok sayıda açıklama geldi. Bu açıklamaların alanda da yansımasının olmasını bekliyoruz.
Ümit ediyoruz ki böyle bir ihlal bir daha olmaz. Hava sahamızın korunması konusunda her türlü hakkımızı saklı tuttuğumuzun bilinmesini istiyoruz.

DOĞALGAZ KONUSU

Bu ilişkiler tek taraflı değil. Bizim menfaatimize olan şey aynı zamanda Rusya’nın menfaatinedir.

BAĞDADİ HAKKINDA İDDİALAR

Çok teyit edilmiş bir durum yok. Daha önce de öldürüldüğüne yönelik haberler çıkmıştı. Olmuştur olmamıştır demek doğru değil.

ANKARA PATLAMASINI İLK DUYDUĞUNUZDA NE HİSSETTİNİZ

Kendi canını riske ederken insanlar daha kolay karar veriyor. Ama başka canlar söz konusu olduğunda çok büyük bir acı hissediyorsunuz.
Bazı olaylar olduğunda zor kararlar alırken o ağır sorumluluğu hissedersiniz.
Bir mevkiyi işgal etmenin dışında başka insanlarla ilgili karar alırken o sorumluluğu hissedersiniz. Bunu yaşayanlar hisseder.

Bu terörist saldırı karşısında aynı şeyi hissediyorsunuz. Demirtaş nasıl olur da bunu hissetmez.
Siz onu yaşarken biri çıkıp diyor ki devlet katildir. Yani benim başında olduğum devlet katil öyle mi. Bu nasıl olabilir.

İçişleri Bakanımızın ses tonundan ben anlıyorum. Sonra sayı arttıkça üzülüyorsunuz…