Davutoğlu ABD'de coştu: Tek bir kurşun atılsaydı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Eğer tek bir saldırı olsaydı. O bölgeyi sınırdan Süleyman Şah Karakolu’na kadar askeri kontrol alanı yapacaktık. Eger Suriye rejimi o esnada bizi tehdit etse ve bir tek kurşun sıksaydı, Suriye rejimi hedefimiz olurdu" dedi.

Haber Merkezi

Başbakan Davutoğlu, ABD ziyareti sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

B PLANI

Ordumuza bir ay once Süleyman Şah operasyonu ile ilgili yazılı Talimatı verdik. Plan aynen çalıştı. Ve herkese şu mesaj verildi Türkiye isterse Suriye’de 40 km içeriye  anında girer. Eğer tek bir saldırı olsaydı. O bölgeyi sınırdan Süleyman Şah Karakolu’na  kadar askeri kontrol alanı yapacaktık. O bölgenin tamamı kontrolümüz altına alınacaktı. Bu bizim B planımızdi. Eger Suriye rejimi o esnada bizi tehdit etse ve bir tek kurşun sıksaydı, Suriye rejimi hedefimiz olurdu. Şimdi Eşme bizim topragımız. Süleyman Şah nerdeyse bizim toprağimiz orasıdır. Suriye’de sular durunca Caber Kalesi’nin yakınına Süleyman Şah’ı tekrar taşıyacağız.

'MUSUL'DA SICAK ÇATIŞMAYA GİRMEYİZ'

Irak’ta 4 temel politikamız var. Irak’ın istikrarı için merkezi hükümete büyük önem veriyoruz. Ikinci olarak Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nin istikrarını önemsiyoruz. TSK Peşmergeyi eğitiyor. Üçüncü olarak Türkmenler’in güvenliğini temin edecek sekilde onlara destek veriyoruz.  Ve son olarak Musul’da Sünni-Şii çatışmasını engellemeye yönelik bir politika yürütüyoruz. Türkiye Irak ya da Suriye’de sıcak bir çatışmanın tarafı olmaz. Musul’a desteğimiz olur ama doğrudan çatışmayız. Sadece Türkiye’ye doğrudan saldırı olursa anında cevap veririz; buna potansiyelimiz de kudretimiz de  var. Halktan destek alan yapılara desteğimiz olur.  Seçilmiş Musul Valisi Nuceyfi bizim icin hala Musul’un valisidir. Musul’da böyle bir tehlike var. Burada sünni ordu birlikleri olmalı. Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin kaygıları koalisyondan farklı. Bizim için ‘DEAŞ çıkınca ne olcak’ sorusu onemli. DEAŞ’ın boşalttığı yere Suriye’de rejim, Irak’ta Şii milisler girmemeli. Sınırımızda risk azalsın istiyoruz. Bazı istihbarat örgütleri de bu çatışma  ortamının devamını istiyor. Onları da takip ediyoruz. Bir tarafta Rusya’dan silah desetekli rejim var, diğer tarafta ise DEAŞ’ta Musul’dan ele geçirdiği ABD silahlırı var. Ilımlı muhalefetin elinde ise sadece hafif silahlar.

PERİNÇEK CHP LİDERLİĞİNE OYNUYOR

Kılıçdaroğlu vahim hata yapıyor, sandığa değil sokağa çağırıyor. Basiretsiz devlet adamının tipik bir yaklaşımı bu. Kılıçdaroglu yüzde 35 oy oranı hedefliyorum demiş. Turk siyasi hayatında böyle zillet görmedim. Paralel Yapı ‘AK Parti yüzde 35’e düşecek’ diyordu paralelcilerin bizi en fazla düşürdüğü yer CHP’nin nihai hedefi olmus. CHP’nin 11 ilde aday adayı yok. Kimse milletvekili olmak için başvurmamış. 3 büyük ilde (Erzurum, Van, Mardin) ise sadece birer kişi aday adaylığına basvurdu. Çünkü vatandaşların CHP’den umudu yok. Bakın sadece iki parti gitti Esad’a CHP ve Vatan Partisi. Belki de Perinçek CHP liderliğine oynuyor. O zaman tam taşlar yerine oturur, Baasçılar CHP’ye el koymuş olur.