Cumhurbaşkanı sadece bu şartta savaş kararı alabilir

Suriye'ye yönelik saldırı için uzun süredir çabalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa'ya göre sadece tek bir koşulda savaş kararı alma yetkisine sahip. Ancak Erdoğan'ın bu maddeyi de kafasına göre kullanması mümkün.

Haber Merkezi

Suriye'ye karşı saldırgan politikaların mimarı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü MGK toplantısıyla birlikte saldırı hazırlıklarını da hızlandırdı.

Hükümet tartışmaları sürerken "vekaleten" görevde olan AKP hükümetiyle böylesi bir adım atılıp atılmayacağı tartışma konusu olurken Anayasa'ya göre Erdoğan'ın da savaş kararı alma yetkisi var.

Anayasa'nın 92. maddesi şöyle:

F. Savaş Hali İlanı ve Silahlı Kuvvet Kullanılmasına İzin Verme

Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisinindir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verebilir.

Hakan Fidan'ın "Suriye'ye savaş için bahane lazımsa, ben 4 adam gönderirim oraya, 8 tane füze fırlatırım, gerekçe olur" sözleri hala akıllarda. Buna karşın Anayasa'ya göre bu durumda bile Meclis'in tatilde olması gerekiyor. Ancak yasa tanımazlığıyla bilinen Erdoğan'ın böylesi bir tablo oluşması durumunda da benzer bir tavır alması sürpriz görünmüyor.