Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beyanname açıklaması: Bizzat okudum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'dan kendisine yönelen tepkilere yanıt verdi. Erdoğan, Bizimle ilgili İran'dan iki farklı ses çıktı. Meclis başkanı mı bilemiyorum ama bu kişiler bizim muhatabımız değil. Bizim ziyaretimizi o tür kişiler belirleyecek değil. Kararı verecek olan biziz. Programımızı koruyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda Slovenya ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

İRAN AÇIKLAMASI

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerimiz olacak. Siyasi engellemelerin bir tarafa bırakılmak suretiyle fasılların zaman kaybetmeden müzakereye açılması beklentimizi dile getireceğiz.

Bizim Yemen konusuyla ilgili yaptığımız açıklama; Yemen'in toprak bütünlüğünün korunması, gerek içeriden gerekse dışarıdan yapılan müdahalenin yanlış olduğu bunların Yemen'den çekilmesi gerektiğini söyledik.

Bizimle ilgili İran'dan iki farklı ses çıktı. Meclis başkanı mı bilemiyorum ama bu kişiler bizim muhatabımız değil. Bizim ziyaretimizi o tür kişiler belirleyecek değil. Kararı verecek olan biziz. Programımızı koruyoruz, Yemen'i de izliyoruz. Gelişmeler önemli. Her türlü kararı verecek adımlar olabilir.

Yemen ziyareti konusunda değişiklik şimdilik söz konusu değil.

BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

SORU: "Başkanlık sisteminde hükümetin seçim bildirgesine girdiği söyleniyor. Ancak Başbakan yardımcısının da bir açıklaması oldu. Alaturka mı alafranga mı olacak, bunu da görmek lazım dedi. Acaba sizin kast ettiğiniz modelin…"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "Kim bu açıklamayı yaptı bilemiyorum."

SORUNUN DEVAMI: "Bülent Arınç'ın açıklaması oldu. Uyumu konusunda bir açıklamanız var mı?"

"Ben başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarımı başbakanlığımın ilk anlarından itibaren değil ta büyükşehir belediye başkanlığımdan itibaren gündemde tutmuş bir insanım. Hep şu örneği vermişimdir. Dünyanın neresinde başkanlık sistemi uygulanıyorsa, yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa, adeta biz bir arı maharetiyle hepsinden faydalı olanları alırız. Ondan sonra da kendi sistemimizi ortaya koyarım demişimdir. Bu konuyla ilgili olarak son dönemlerde biz kendi sistemimizi kurma iradesine de kabiliyetine de sahip bir ülkeyiz. Biz devletçik, kabile devleti değiliz. Güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Osmanlı ile bu bir zirve yapmıştır. Şunu çok açık net söylemek durumundayım."

"Biz geçen hatfa Başbakan ile bunları konuştuk. O da bizzat kaleme aldığı oradaki sisteme yönelik anlayışını baya da detaylı ele almış. Ben de bizzat orada kendim de okudum. Kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Ve öyle zannediyorum ki bu çerçevede kendileri seçim bildirgesinin içerisine başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini yansıtacaklar. Böylece hükümetimizin iktidar partisinin başkanlık sistemine yönelik anlayışı nedir bu orada yer alacaktır."