Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu: Ne Kürt sorunu ya?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Balıkesir Ekonomi Ödülleri 2015 Töreni"nde konuştu.

Balıkesir 2015 Ekonomi Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'ten sonra Türkiye'nin bambaşka olacağını söyledi. Ekonomik krizleri, Gezi Direnişi'ni ve 17-25 Aralık olaylarını "dış güçlere ve onların içerideki maşaları"na bağlayan Erdoğan, "Dövizle, faizle, manipülasyonla, MİT müsteşarıyla, ellerine ne geçerse onunla, aynı yöndeki gayretlerini sürdürüyorlar. Ekonomide kriz görüntüsü için çalışıyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında da Kürt sorunuyla ilgili konuştu: "40 çürük yumurtadan bir sağlam yumurta çıkmaz. Hala bunlar buradalar, böyle yürünmez. Ülkeye zarar veriyorsunuz. Karşımızda tüm umudunu sokak olaylarına, vandalların eylemlerine bağlamış bir hastalıklı zihniyet var. Buralarda bizim terörle mücadelede neler kaybettiğimiz belli. Eğer biz bu kayıplara uğramamış olsaydık, bugün çok çok farklı yerde olacaktık. Şimdi varsa bakıyorsun, Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok. 2005’te Diyarbakır konuşmamda açıkladım. Her etnik unsurun kendine has sorunları var. Dün Roman kardeşlerime de söyledim, Türk’ün de Roman kardeşlerimin de sorunu var, Boşnak’ın da sorunu var, Laz’ın da sorunu var. hepsinin sorunu var." 

Erdoğan, son dönemin olmazsa olmaz konuşma başlığı olan başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalar da yaptı. "Başkanlık sistemine karşı çıkanlara bakıyorsunuz, kendileri soğuk savaş dönemi artığı 27 mayıs üretimi 12 eylül darbesiyle tahkim edilmiş bir sistemle Türkiye devam etsin diyorlar. Bu sistemde ısrar etmek milletimize haksızlıktır. Benim derdim ne biliyor musunuz? Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye böyle yönetilmelidir" diyen Cumhurbaşkanı, Ve çok daha ilginci, çok basit. Bir iç güvenlik yasasıyla ilgili parlamentoda müzakere süreci var. haftalar geçti, şimdi aylar dönmeye başlayacak neredeyse. Hala iç güvenlik yasası parlamentoda çıkmıyor. Çoğunluk iktidar partisinde. 220 mi büyük 310 mu büyük. E nasıl engelliyorlar bunu? Sistem sakat da onun için. Eğer bir madde 3 saatinizi alacak olursa, bunu güzelce kavga gürültüyle vesaire süslemeye kalkarlarsa oradan yasa çıkar mı? Gece sabahlara kadar bir mücadeledir gidiyor. Bazen de yorulduk ayrıldık diyorlar, gidiyorlar. Bu böyle yürümez. Bunların inanın demokrasiye de kesinlikle inançları yok" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, son olarak da yetkisini aşarak seçimlerle ilgili konuştu. 400 milletvekili vurgusunu yenileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün bunlar bu şekilde devam ederken bizler yeni Türkiye hasreti içerisindeyiz. Ve bu yeni Türkiye inanıyorum ki tabi ki bu yeni anayasala beraber olacak. Yeni anayasayla beraber de bu başkanlık sisteminin özellikle ülkemizde yerleşmesi gerekiyor. Bunun için de hedef 400 milletvekili. Bunu verdiğiniz zaman, biz size 400 vekil veriyoruz. Siz şimdi buna layık olun, yeni anayasayı yapın ve başkanlık sistemini getirin" dedi.