Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 zirvesinde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20'de "Kapsayıcı Büyüme: Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri" oturumda konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 liderler zirvesinin ilk günüde "Kapsayıcı Büyüme: Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri" başlıklı oturumun açılış konuşmasını yaptı.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

Paris’teki terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Fransız dostlarımıza ve aramızda bulunamayan Hollande’a taziyelerimim iletiyorum. Bu vesileyle Ankara ve Paris başta olmak üzere tüm terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için sizleri bir dakikalık saygı durusuna davet ediyorum.  

Terörizm hepimizin barış ve güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Bu acı hadise bize gösterdi ki ekonomi ve güvenlik arasındaki ilişkiyi görmezden gelemeyiz. İnsan hayatından bağımsız değildir. Türkiye'nin son 4 aydır yaşadığı terör saldırıları gibi, Suriye'nin yaşadıkları gibi.

Bu gelişmeler göstermektedir ki terörle mücadeledeki kararlılığımızın daha güçlü devam etmesi gerekiyor. Mülteci krizi konusunda da uluslararası kısımda daha büyük önem kazanıyor. Mülteci krizi konusuna iş birliği gittikçe önem kazanıyor. Uluslararası toplumun iyi bir sınav verdiğini söylemek mümkün değildir. Bu konuları bu akşamki çalışma yemeğinde ele almak fırsatı bulacağız. G20'nin tarihi dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz zirvede önemli kararlar aldık. Altyapı, enerji, kadınların istihdamda payının arttırılmasına kadar birçok önemli konuya değindik. G20 sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir oluşum değildir. Dönem başkanlığı önceliklerimizi kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar olarak tespit ettik.

Adalet kavramının G20 çalışmalarında karşılığı olduğunu düşündüğümüz kapsayıcılığa önem veriyoruz. İkincisi uygulama. Sözlerimizi hayata geçirmeliyiz. Üçüncüsü yatırımlardır. Gelişmekte olan ülkelerde yatırım gerekleri görülüyor.

Dönem başkanlığımızda G20 bazı ilklerini gerçekleştirdi. İlk defa enerji bakanlarımız biraraya geldi. Yine bu yıl 2011'den beri ilk kez tarım bakanlarımız biraraya geldi.

Geçtiğimiz yıl G20 ülkeleri olarak büyüme stratejileri hazırladık. Tam ve eksiksiz olarak yaparsak küresel büyümeye 2 puanlık destek sağlayacağız. Yıl boyunca sürdürdüğümüz çalışmaların olumlu sonuçlarını alıyoruz. Atılan adımlara rağmen hala küresel ekonomik performansa erişemedik.

Gelişmiş ülkeler uzun bir süre durgunluktan kurulamadı. Tam toparlanma başlamışken bu kez de gelişmekte olan ülkeler durgunlukla karşılaştı. Küresel ekonomideki durgunlukların yanında küresel ekonomideki riskler de önemli.

Öncelikle büyüme stratejilerine odaklandık. Uluslararası kuruluşlardan aldığımız raporlara göre tahayyütlerimizin yüzde 45’ini tamamlamış bulunuyoruz.

Ekonomi ve güvenlik birbirlerine uzak konular değildir. Ekonomik konuları siyasi ve sosyal yönleriyle bir bütün olarak değerlendirmeliyiz. Geçtiğimiz yıl stratejiler hazırladık. Bu da gösterdi ki 2 puanlık bir artı kazandık.