Cumhur İttifakı'na 'devam', yerel seçim ittifakına 'hayır' dediler

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Grup Toplantısı'nda af tartışmaları üzerinden AKP'ye sert tepki gösterdi. Bahçeli, 'Çok şey mi istedik, konuşmayalım mı, görüşlerimizi belirtmeyelim mi?' derken, artık ittifak gündemlerinin olmadığını, kendi adlarıyla seçimlere gireceklerini duyurdu. Bahçeli'ye yanıt veren Erdoğan ise, 'Gördük ki MHP farklı bir tercih…

Haber Merkezi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'li yöneticilerle devam eden af tartışmasına ilişkin partisinin Grup Toplantısı'nda açıklamada buludu.

"Bizim için verilmiş sözler dönemsel ve gelip geçici değildir. İlkelerimiz vardır ülkülerimiz vardır. Dik başlıyız tok bakışlıyız" diyen Bahçeli, "Ne söylemişsek töreye uygundur. Adaletin ruhuyla örtüşmektedir. 24 Eylül Pazartesi günü TBMM'ye sunduğumuz kanun teklifi bir af değildir. Toplam 7 maddeden oluşmaktadır. Maksat ve muradımız halishanedir. Kanun teklifimizin 3. maddesinde hangi suçları istisna tuttuğumuz açıktır. Teklifimizin arkasındayız. Gevşeme yok, vazgeçme yok, geri dönüş yok. Kanayan, kangrene dönmesi an meselesi olan bir meseleye parmak bastık" ifadelerini kullandı.

Bahçeli, AKP'den gelen eleştirilere ise, "Konuşmayalım mı, düşünmeyelim mi, kaygılanmayalım mı? Sürekli teklifimize itiraz edenler ya dediğimizi anlamıyor, ya da suyu bulandırmaya çalışıyorlar. 2016'da doğru olan 2018'de niye yanlış olsun. MHP'yi uyuşturucuyla itham etmek hiç kimsenin harcı değildir. Hakikat haysiyettir, hakikat ve haysiyetten ödün vermeyiz. Uyuşturucu ile MHP'nin adını yan yana getirmek cinayettir. Bunu geçtik de uyuşturucu baronlarına dokunan yoktur. MHP teklif metninden asla taviz vermeyecek" dedi.

'İTTİFAK BİTMİŞTİR'

Bahçeli, "Hiçbir ittifak bir tarafın yok sayılmasıyla, tez ve önerilerinin görmezden gelinmesiyle ayakta kalamaz. Diğer tarafın dayatmasıyla hiçbir ittifak yaşamaz. Hiçbir ittifak pozisyon hatırlatmasıyla varlığını devam ettirmez. AKP içinde ittifakı dinamitlemek isteyenler sevinç taklası atabilir. 31 Mart'ta yerel seçimde ittifak beklentimiz kalmadı. MHP ülke genelinde kendi adı ve adaylarıyla seçime girecektir. Artık ittifak bitmiştir. Seçimde kendi yolumuzu kendimiz seçeceğiz" dedi.

AKP'nin Danıştay'ın "Andımız" kararına tepki göstermesini sert sözlerle hedef alan Bahçeli, "Danıştay hukuka aykırılığı tespit etmiştir, bu hazımsızlığın maksadını nasıl yorumlayalım? Bunların hepsi zırvadır, uydurmadır. Papaz kararına ses çıkarmayanlar andımız kararında ayağa kalktı" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN YANIT GELDİ

Bahçeli'nin ardından partisinin Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli'ye yanıt verdi. Erdoğan, "Gördük ki MHP farklı bir tercih yaptı. Madem 'Biz yolumuza' diyorlar, biz de 'Herkes kendi yoluna' deriz" ifadelerini kullandı.

MHP ile AKP'nin farklı partiler olduğunu belirten Erdoğan, "MHP ile yeni yönetimin hayata geçirilmesi sürecinde son olarak 24 Haizran'da çok verimli bir ittifak sergiledik. Cumhur İttifakı adını verdiğimiz bu zemini hazırlayan milletimizdir. Yeni yönetim sisteminin inşası gibi temel konularda ittifak içinde olmak, iki partinin aynı çizigiyi takip etmesi beklenmiyor. AK Parti ve MHP iki ayrı partidir. Farklı düşündüğümüz konularda kendi yolumuzu takip ederiz" dedi.

ANDIMIZ, AF VE EYT TEPKİSİ

MHP ile af, Andımız ve emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin konularda anlaşamadıklarını belirten Erdoğan, üç konuda da Bahçeli'ye tepki gösterdi.

Bahçeli'nin uyuşturucu konusundaki sert sözlerine yanıt veren Erdoğan, "50 binin üzerinde uyuşturucu mahkumu var. Bunlara kader mahkumu diyebilir miyiz? Ne demek aldatılmış? Öbür tarafta can alan katillere mi kader mahkumu diyeceğiz? Öbür tarafta hırsızlara mı kader mahkumu diyeceğiz? Cezaevinden çıkarıyorsunuz daha fazlasını yapıyor, bunlara mı kader mahkumu diyeceğiz? Zanilere mi kader mahkumu diyeceğiz? Biz devlete karşı işlenen suçlarda devlet olarak yapılabilecek ne varsa gayret ederiz. Bir katili affettiğimiz zaman maktülün ailesine nasıl anlatacağız?" ifadelerini kullandı.

Andımız konusunda da MHP'den ayrı düşündüklerini belirten Erdoğan, Bahçeli'yi sert şekilde eleştirerek şöyle konuştu:

Andımız geride bıraktığımızı sandığım bir konuydu. 2013'te bunu çözmüştük. Yetki aşımı yaparak maalesef bu düzenlemeyi iptal etmiştir. Türkiye'yi hak etmediği bir tartışmanın içine sürükleyen bu karar, eski hastalıkların yaşadığını gösteriyor. Tek parti CHP'si döneminde başlatılan uygulamayı hala sürdürmeyi çalışmak yanlıştır. Andın ilk halini Türk Ocaklarını kapatmasıyla, üniversitelerini perişan etmesiyle bilinen tıp doktoru Reşit Galip yazmıştır. Türkçe Ezan zulmünün de mimarıdır.  Milletimizin en etkili andı İstiklal Marşıdır. Bunun dışına bir and tanıyoruz, tanımayacağız. Ben Türk'üm ama Türkçü değilim. O başka bir şey, o başka bir şey. Irkçılık bizim dinimizde yasaklanmıştır. Her etnik unsur kendi etnik unsuruyla iftihar edebilir. Sizin Türkçülük yapma hakkınız var ama benim Kürt vatandaşımızın Kürtçülük yapmak hakkı doğar. Asla bunu ırkçılık yapma boyutuna taşımayalım. Bunu yaptığınız anda ayrımcılık yapmış olursunuz. AK Parti olarak bu yanlışa düşmedik.

'YOL ARKADAŞIMI FEDA EDEMEM'

Bahçeli'nin "Andımız" tartışmaları sırasında Bekir Bozdağ'a yönelik "Dilini tutan yok Bekir Bozdağ 'kürdüm özgürüm' diyebilir" sözlerine sert karşılık veren Erdoğan, "Ben ayrımcı değilim diyeceksin, Anayasa Komisyonu Başkanımız benim milletvekilim, bakanlık yapmış arkadaşımıza, bakanımıza hem hakaret, hem tehdit savuracaksın. Onun arkasında bizler varız. Bakanımıza yönelik bu tehdidi ve hakareti gerçekten bir genel başkana yakıştıramadım. Bu çok üzücüydü. Buna yol arkadaşımı feda edemem. Benim bu yol arkadaşımızın ırkçılıkla alakası yok" diye konuştu.

Bahçeli'nin "ittifak bitmiştir" çıkışına da benzer sözlerle karşılık veren Erdoğan, "Ülkeyi ve milleti sevmek çocuklarımızı buna uygun bilgi, beceriyle donatmakla olur. Biz 2053, 2071'i inşa etmek için ittifak kurduk. Bunun için artık bu tür meselelerdeki görüş farklılıklarının Cumhur İttifakı'na gölge düşürmesine izin vermemeliyiz. Biz bu ittifakın ruhuna zarar verecek hiçbir işin içinde olmadık, olmayız. Milletimizin emaneti olan Cumhur İttifakını günlük siyasetin üzerinde tutmak istedik. Gördük ki MHP farklı bir tercih yaptı. Madem 'Biz yolumuza' diyorlar, biz de 'Herkes kendi yoluna' deriz" ifadelerini kullandı.

HIZLI DÜZELTME GELDİ

İki liderin ittifakın bittiği yönündeki açıklamalarının hemen ardından gelen düzeltme açıklamaları da oldukça dikkat çekiciydi.

İki isim de "ittifak bitti" sözlerinin yerel seçimleri kapsadığını, Cumhur İttifakı'nın devam ettiğini duyurdu.

Bahçeli, daha önce İstanbul'da AKP'yi destekleyip aday çıkarmama kararını geri çektiklerini belirtirken, her yerde aday çıkaracaklarını söyledi.