ÇMO’dan Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası

Çevre Mühendisleri Odası 31 Mayıs 2011’de HES’lere karşı derelerini savunurken öldürülen Metin Lokumcu’nun ölüm yıldönümü ve aynı zamanda Haziran Direnişi’nin başladığı gün olması nedeniyle 31 Mayıs-5 Haziran tarihlerini Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası ilan etti. Konuyla ilgili soL’a konuşan İstanbul Şube Sekreteri Çelik “artık bu mücadeleyi büyütmenin zamanı” dedi.

Serdar Nâzım Yüce

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, 31 Mayıs 2011’de HES’lere karşı derelerini savunurken öldürülen Metin Lokumcu’nun ölüm yıldönümü ve aynı zamanda Haziran Direnişi’nin başladığı gün olması nedeniyle 31 Mayıs-5 Haziran tarihlerini Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası ilan etti. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şube Sekreteri Akan Çelik “Artık bu mücadeleyi büyütmenin zamanıdır. Bu yıl birçok kuruluş ve aktivistlerin katkısıyla bu mücadeleyi büyüteceğimize inanıyorum. Tabii sizlerin de bu mücadelede yapacağınız destek bizim için çok önemli” diye konuştu.

Şube Sekreteri Akan Çelik, “biliyorsunuz her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında dünyada ve ülkemizde bu gün çeşitli kutlamalar yapılıyor. Ancak bizler Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak geçmişte de bu günün kutlama günü değil çevreye karşı işlenen suçlara karşı mücadele etmenin günü olarak değerlendirirken, bunu özet bir raporla her 5 Haziran kamuoyuna duyuruyorduk. Ülkemizde doğamıza karşı işlenen suçlar son yıllarda artan bir hızla devam etti. Hatta mevcut hükümet daha da ileri giderek doğaya karşı işleyeceği suçları seçim vaadi olarak deklare etmiş durumdadır. Her yeni seçim dönemi yeni doğa katliamlarının habercisi gibi oldu. Bu seçim döneminde de listeye yeni katliam projeleri eklendi. Akkuyu, İğneada, Sinop Nükleer projeleri gibi” dedi.

‘METİN LOKUMCU VE HAZİRAN’ VURGUSU
Dünya Çevre Günü’nün “özel” tarihlere denk geldiğini vurgulayan Çelik, “31 Mayıs 2011’de HES’lere karşı derelerini savunurken öldürülen öğretmen Metin Lokumcu’nun ölüm yıldönümü. Aynı zamanda Haziran Direnişi’nin kitleselleştiği gün olması nedeniyle 31 Mayıs’ı başlangıç günü olarak seçtik. Bu kararı 2014 Şube Genel Kurulumuzda alarak Oda Genel Kurulumuza taşıyarak odamızın böyle bir karar almasını sağladık” diye konuştu. Bu haftayı ilan etmelerindeki amaçlara değinen Akan Çelik, “ekolojik yıkım kısaca doğayı geri dönüşülemez bir biçimde yok etmek. Haftanın adından da bilineceği üzere amaç mücadeleye çağrıdır. Bu mücadeleyi büyütmektir. Geçen yıl ilkini organize ettiğimiz bu mücadele haftasında yerellerde mücadele eden çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarından çok olumlu geri bildirimler aldık. Artık bu mücadeleyi büyütmenin zamanıdır. Bu yıl birçok kuruluş ve aktivistlerin katkısıyla bu mücadeleyi büyüteceğimize inanıyorum. Tabii sizlerin de bu mücadelede yapacağınız destek bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı. 

Hafta kapsamında yapılacak olan etkinliklerin programı şöyle: