Cizre JİTEM davasında karar duruşması bugün

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1993–1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili haklarında dava açılan, kamuoyunda "Cizre JİTEM davası" olarak bilinen ve aralarında emekli Albay Cemal Temizöz’ün de bulunduğu davanın karar duruşması bugün görülüyor.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1993–1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili haklarında dava açılan ve kamuoyunda "Cizre JİTEM davası" olarak bilinen ve aralarında emekli Albay Cemal Temizöz’ün de bulunduğu davanın karar duruşması bugün görülüyor.

Bugün Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan JİTEM davasının karar duruşmasında da, iddianamedeki ağırlaştırılmış hapis cezası taleplerine karşılık, savcının son mütalaasında "beraat" talep etmesiyle davanın aklanacağından endişeleniliyor.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ İZLİYOR

Cizre JİTEM davasının da diğer davaların akıbetini yaşamaması için çağrı yapan ulusal ve uluslararası insan hakları örgütleri, bugünkü duruşmayı yakından takip ediyor. Karar duruşmasına destek veren Adli Tıp Uzmanları Derneği, Batman Barosu, Diyarbakır Barosu, Şırnak Barosu, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Masası) da davanın aklanmaması için davayı takip ediyor. 

JİTEM DAVASININ GEÇMİŞİ

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993 ile 1995 yılları arasında 21 faili meçhul cinayetten sorumlu oldukları gerekçesiyle Albay Cemal Temizöz ve Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da bulunduğu kişiler hakkında, "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak adam öldürmeye azmettirmek, adam öldürmek ve devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla dava açıldı. Davada sanıkların tümü hakkında beraat talebinde bulunuldu. Oysa davanın Diyarbakır'da görülen duruşmasında iddia makamı, Albay Cemal Temizöz hakkında 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 100 yıl hapis cezası, JİTEM elemanları Adem Yakin hakkında 4 kez, Hıdır Altuğ hakkında 5 kez, Burhanettin Kıyak hakkında 4 kez ve Abdulhakim Güven hakkında 3 kez müebbet hapis istemişti. Şırnak'ın Cizre ilçesinde Temizöz Davası kapsamında görülen 21 insan öldürüldü. Olayın üzerinde 22 yıl geçti, açılan dava kapsamında 48 duruşma görüldü ve birbiriyle tutarlı birçok tanık ifadesi alındı.

SANIKLAR BİRER BİRER TAHLİYE EDİLDİ

Bugün Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan karar duruşmasında, savcı Hasan Ali Erkan bir önceki duruşmada, "suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturma ve bu teşekküle üye olma, adam öldürmeye azmettirme ve adam öldürme suçlarından" 48 duruşmadır yargılanmakta olan, davanın en önemli sanığı Emekli Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Kukel Atak, Tamer Atak, Adem Yakin, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak için "tanıkların ifadelerinin ve olaylarla ilgili kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığı" gerekçesiyle ayrı ayrı beraat talep etmişti.

JİTEM ELEMANLARI TERFİ ETTİRİLİYOR

Faili meçhul cinayetlerden yargılanan devletin JİTEM elemanları davaların sonunda aklanırken, hala görevde bulunan askerler ise terfi ettiriliyor. Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinin Aşağı Ölçek köyünde Nisan 1995 tarihinde Nezir Tekçi'yi zorla kaybettiği için canavarca his ile veya işkence ve tazip ile kasten öldürmeden suçlanan Yarbay Kemal Alkan ile emekli Albay Ali Osman Akın, Eylül 2015'te beraat etti.

Mardin'de 1992-94 yılları arasında 13 kişiyi yargısız infaz etmek iddiasıyla yargılanan Musa Çitil, Mayıs 2015'te Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2013/50 esas sayılı ve 2014/118 numaralı kararı ile beraat etmiş, ardından geçtiğimiz Ağustos ayında da terfi ettirilerek Diyarbakır ili Jandarma Tugay Komutanı olarak atandı.

Silopi'de altı köylünün zorla kaybedilmesiyle ilgili yargılanan Emekli Tuğgeneral Mete Sayar, Temmuz 2015'te beraat ettirildi.