Cinsiyet ayrımcılığı: Sivas'ta 'pembe taksi' uygulaması

Kadının toplumsal yaşamdan varlığını ayıran bir uygulamaya daha girişildi. Sivas'ta pembe taksiler hayata geçirildi. Taksinin şoförü "Bu araç sayesinde şiddet olayları azalır" dedi.

Kadın düşmanlığı hız kesmiyor. Cinsel saldırıya uğrayan kadınların bile suçlu çıkarılmaya çalışıldığı karanlığın içinde bu kez "çare" adı altında pembe taksiler baş gösterdi. Sivas'ta kadın şoförün kullandığı "pembe taksi"ler yalnızca kadın yolcu ve aile taşıyacak. Pembe taksiler yalnızca 08.00 ve 20.00 saatlerinde çalışacak.

DHA'nın haberine göre, pembe taksi uygulamasını başlatan Gökhan Şimşek isimli taksici "Tek başına bir erkek kesinlikle aracımıza binemeyecek. Aracımızın dizaynını kendimiz yaptırdık. Park lambalarını, koltuk kılıflarını, direksiyon simidini, vites topuzunu ve iç göğüs kaplamalarını komple pembe yaptırdık. Ayrıca koltuk kafalıklarına televizyon koydurduk" dedi. 

'ŞİDDET OLAYLARI AZALIR'

Sivas Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Koordinatörü Erdoğan Yuvacı ise, "Belediye olarak bu talebe duyarsız kalamadık ve bunun için gerekli ruhsatlandırma işlemini gerçekleştirdik. Bu aracın şoförü kadın olacak, müşterisi de kadınlar ve aileler olacak. Bu sayede önemli bir boşluk doldurulmuş olacak. Aynı zamanda diğer duraklardan talep gelmesi halinde her duraktan bir araç için kadın şoför kullanmak kaydıyla ruhsatlandırma yapacağız" diye konuştu. 

Pembe taksinin kadın şoförü Gamze Taşkan ise, "Uygulamanın kadınlar için güzel bir proje olduğuna inanıyorum. Son zamanlarda kadınlara yönelik şiddet haberlerini çok duyuyoruz. Bu araç sayesinde şiddet olayları azalır diye düşünüyorum. Şehrimize hayırlı olsun" dedi.