Çimento üretimi yüzde 50 düştü

İnşaat sektöründeki yavaşlama çimento ve beton üretiminin yarı yarıya azalmasına neden oldu.

İnşaat sektöründeki yavaşlama, yan dalları da etkilemeye başladı. Özellikle son bir ayda etkili olan durgunluk tüm bölgelerdeki çimento fabrikalarında üretimlerin yarı yarıya azalmasına neden oldu.

Talepteki daralmaya bağlı olarak fabrikaların bazıları üretimlerini yarı yarıya düşürürken, bazı fabrikaların ise artan enerji girdileri ve talep azlığı nedeniyle kapanma yoluna gittiği ifade edildi.

Dünya’dan Leyla İlhan’ın haberine göre 135 milyon ton üretim kapasitesinin olduğu sektörde 70 milyon ton iç pazarda, 12 ile 13 milyon ton ise dış pazarda tüketiliyordu. Ancak gelinen noktada iç pazar tüketimi azalırken, ihracata giden miktarın ise 35 ile 40 milyon tona çıkarılması bekleniyor. Böylesi bir durumda dahi milyar dolarlık satılamayan bir kapasite oluşması bekleniyor.

'EV SATIŞLARI DURDU'

Ekonomide bir canlanma ya da bir kriz olduğunda bundan ilk etkilenin inşaat sektörü olduğunu belirten Soma Çimento İcra Kurulu Üyesi Ali Özinönü, “Bu ekonomik sıkıntılardan ilk etkilenen inşaat sektörü oldu, ev daire satışları durdu. Öyle olunca da çimento satışları, beton satışları son bir ayda yarı yarıya düştü. Yani talepte yüzde 50’ye varan bir daralma oldu. Günlük satışı 5 bin ton civarında olan bir çimento fabrikasının satışı şu anda 2 bin 500 ton civarında” dedi.

Talep azalmasıyla birlikte ortaya çıkan fazla mal miktarının arttığını ifade eden Özinönü, “Bu durumda herkes ihracata kaymaya başladı. Ancak burada ise fiyatların düşmemesi gayreti içindeyiz” dedi.

Türkiye’nin ihracat kapasitesinin 12-13 milyon ton olduğunu, ancak bu süreçte Türkiye’nin ihracata ayıracağı kapasitenin 35 ile 40 milyon tona çıkarılabileceğini aktaran Özinönü şöyle konuştu: “110 milyon tonluk kapasitenin 70 milyon tonu iç piyasada tüketiliyordu. Şimdi bu süratle düşüyor. Ancak ihracatla birlikte atıl kapasite oranın 27 ila 30 olmasını bekliyoruz. Yani 1 milyar dolarlık satılamayan bir kapasite olabilir.”

Özinönü, gelinen noktada fabrikaların o fazlayı stoğa alıp beklemektense, üretimlerini kısmaya ve durdurmaya başladığını anlattı.

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Başkanı Tufan Ünal da Türk çimento sektörünün 2017’de kapasite kullanım oranın yüzde 62 olarak gerçekleştiği bilgisini verdi.