CHP’nin Adil Seçim Platformu faturalarındaki gülünçlükler

Seçimden önce AA’nın yapabileceği manipülasyonlara karşı seçim sonuçlarını takip edebilmek için CHP, birkaç STK’yle beraber alternatif olarak Adil Seçim Platformu’nu kurduğunu açıklamıştı. Fakat seçim sırasında Adil Seçim Platformu’nun sonuçlarına erişilemeyince CHP’nin bu adımı tartışma konusu olmuştu. Şimdi de platformun faturalarındaki usulsüzlük tartışılıyor.

soL

Anadolu Ajansı’nın 24 Haziran seçim sonuçlarına ilişkin manipülasyon yapma ihtimali nedeniyle CHP, AA’ya seçim takibinde alternatif olması için Adil Seçim Platformu’nu (ASP) kurmuştu. Fakat seçim günü ASP’nin sistemine ulaşılamamış ve bundan dolayı AA’ya alternatif bir takip sistemi olmayı başaramamıştı. Bunun üzerine CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin bile seçim sonuçlarını AA’dan takip ettiği bilgisi yayılmıştı. ASP’nin bir diğer başarısızlığıysa 50 bin sandığa yani tüm oyların yüzde 27’sine dair herhangi bir veriye ulaşamamış olmasıydı.

Bu başarısızlıkların ardından platformun mobil uygulamasına 7 milyon lira ödendiği iddia edilmişti. İddialar üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel Twitter üzerinden “CHP’nin sistemi çalışmadı yalanıyla bizleri hedef gösterme gayretleri boşa çıkınca şimdi de Adil Seçim Mobil Uygulaması’na yedi milyon lira ödediler yalanıyla sahneye çıktılar. Sözüm ona bu gazeteciler beni arayıp maliyeti sorsa faturaları gönderebilirim. Faturalar ektedir” açıklamasında bulunarak toplam 80 bin değerinde elle yazılmış iki fatura yayımlamıştı.

FATURALARIN SAHTE OLMA İHTİMALİ VAR

Faturaların elle hazırlanmış olması bir yandan alay konusu olurken, bir yandan da bir yazılım firmasının bilgisayar yerine elle fatura hazırlaması akıllarda soru işaretleri bırakmıştı. Bir diğer dikkat çeken şeyse, faturaların adreslerinin tabelalı bir firma yerine normal bir apartman dairesine kayıtlı olmasıydı. Yani faturaları ve yazılımı hazırlayan firmanın bir ofisi bulunmamaktaydı.

İlgi çeken bir başka detaysa faturaların sıra numaralarının “1” ve “2” olmalarıydı, yani bahsi geçen firmanın kurulduğundan beri yaptığı ilk iş ASP’nin yazılımıydı. Bütün bunlara ek olarak belki de en gülünç detaysa faturalarda KDV kısmında yüzde bölümün boş bırakılmış olması ve oran olarak hesaplanarak yazılmış kısmına da yüzde 18’ini hesaplayıp yazmak yerine doğrudan “%18” yazılmış olmasıydı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan durumu savunmak için Odatv’ye yaptığı açıklamada faturaların doğru olduğunu, bu paranın yani yaklaşık 80 bin liranın imece usulüyle toplanarak platforma aktarıldığını söylemişti.