CHP'li Altay'dan Fransa'ya 'arabuluculuk' tepkisi

Suriye Demokratik Güçleri ile Türkiye arasında arabuluculuk yapmayı teklif eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a bir tepki de CHP'den geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 'Fransa, haddini bil. Senin Suriye'de yapabileceğin bir şey yok' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye arasında arabuluculuk" teklifine ilişkin Fransa'nın, "Ben geliyorum", ABD'nin "Ben gidiyorum" dediğini ifade eden Altay, Erdoğan ile Macron'un 23 Mart'ta yaptığı görüşmede nelerin konuşulduğunu sordu. 

Erdoğan'a "Fransa Suriye'ye gelirse 'Kandırıldım' mı, 'Bilgim vardı' mı diyeceksin?" diye soran Altay, "Senin kandırılmandan millet bezdi. Sen kandırılıyorsun asker şehit oluyor, ocaklara ateş düşüyor. Türkiye seni daha ne kadar taşıyacak?" ifadelerini kullandı.

'FRANSA VE ABD'YE KALDIYSA ALLAH SELAMET VERSİN'

Fransa ya da ABD'nin, hangi nedenle olursa olsun bölgede bulunmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Altay, bir emperyal gücün gidip bir başkasının gelmesinin bölge barışına katkı sağlamayacağını dile getirdi. Altay, ABD'nin gidip yerine bir taşeron gönderip göndermediğini bilmediklerini aktararak Fransa'nın durduk yerde "Ben oraya çörekleneceğim" dediğini belirtti.

Altay, şöyle konuştu:

"Kürt sorunu çözümümüz Fransa, ABD'ye kaldıysa Allah selamet versin. Türkiye, 50 yıl daha sürecek bir bataklıkta demektir. Türkiye, Kürt sorununu çözmelidir. Terörle mücadele, Kürt sorununa çözüm… Sihirli formül budur. Başka formül aramak, Fransa ve ABD'den yeri gelince medet ummak, yeri gelince kafa tutmakla bu işi çözemezsiniz. Terörün beslendiği bataklığın kurutulması lazım. Fransa, haddini bil. Senin Suriye'de yapabileceğin bir şey yok. Türkiye'ye yönelik terör örgütlerini himaye etmen, kol kanat germen Fransa'ya hiçbir şey sağlamaz, Fransa'yı dünya milletler ailesinde zor duruma sokar. Fransa'yı, bu kararını gözden geçirmeye çağırıyoruz."

Altay, Erdoğan'ın Macron ile görüşmesini kamuoyuna ve Meclis'e aktarması gerektiğini, buradan Erdoğan'ın yeni bir "One minute" çıkaramayacağını belirtti.