CHP’den ‘Hrant Dink Caddesi’ için kanun teklifi

CHP, Hrant Dink isminin Şişli’de bir caddeye verilmesi için kanun teklifi verdi. CHP, bu yöndeki daha önceki girişimlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından engelendiğini hatırlattı.

CHP Genel Başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ile Veli Ağbaba ve Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Özel, Şişli’de bir caddenin adının ‘Hrant Dink Caddesi’ olarak değiştirilmesi için kanun teklifi verdi. Teklif, Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesi şöyle:

“Toplumsal hafızanın diri tutulması amacıyla cadde ve sokaklara genellikle tarihte iz bırakmış kişilerin isimleri verilmektedir. Toplumun aydınlanmasına, barışa hizmet etmiş kişilerin kadrinin bilinmesinin göstergesi olan bu uygulama neticesinde Türkiye’nin her yerinde önemli şahsiyetlerin isimleri sokaklarda, caddelerde, bulvarlarda yaşatılmaktadır. 19 Ocak 2007 tarihinde katledilen gazeteci Hrant Dink ismi de bu ülkenin tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Her ne kadar katilleri ve arkasındaki örgüt ısrarla korunsa da, bu toplumun önemli bir bölümü, sorumluları kendi vicdanında mahkûm etmiş ve Hrant Dink’e hak ettiği değeri vermiştir. Dink’in cenaze törenin katılan yüz binlerce insan, Dink’e yapılanı asla unutmama sözü vermiştir.

Dink’in cenazesi kaldırılırken, İstanbul-Şişli’de bulunan bir caddenin ismi, bazı yurttaşlar tarafından protesto maksadıyla Hrant Dink Caddesi olarak değiştirilmiştir. Şubat 2010 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Şişli’de bir caddenin ‘Hrant Dink Caddesi’ olarak değiştirilmesi teklifinde bulunulmuş, ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis’i oy çokluğuyla bu teklifin gündeme gelmesini reddetmiştir. Keza Şişli Belediyesi’nin ‘Şafak Sokağı’ ismini ‘Hrant Dink Sokağı’ olarak değiştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı başvuru da reddedilmiştir. İBB’nin ret gerekçesi olarak da ilçe belediyelerinden gelen meydan, bulvar, cadde, sokak, park vb. yerlere dair isim değişikliği taleplerinin, şehrin kültürel değerlerinin ve mevcut adres sisteminin bozulması, adres kargaşası, maddi ve manevi kayıplara neden olması ve emniyet açısından sakıncalar oluşturması gösterilmiştir.

Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi gibi pek çok şahsiyet gibi Hrant Dink de bu toplumun önemli isimlerinden biridir. Dink isminin toplumsal hafızada daimi kılınması için sokak, bulvar veya caddelere adının verilmesine gerek olmasa da, onun anısına, şahsiyetine yakınları ve sevenlerinin acısına hürmet gösterildiğinin belirtilmesi bakımından bu teklifi önemsemekteyiz. Bu çerçevede İstanbul-Şişli ilçesindeki bir caddenin isminin ülkemiz kültürel zenginliği ve toplumsal barışı adına ‘Hrant Dink Caddesi’ olarak değiştirilmesini önermekteyiz.”