CHP'den Erdoğan'a İş Bankası yanıtı: İtiraz ederiz

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin Hazine'ye devredilmesini savunan açıklamalarına yanıt verdi.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devredilmesini savunmuş, "Buradaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti neyse bu vasiyetin Hazine’ye devrini gerçekleştirelim. Çünkü bu şahıslara ait bir hak değildir. CHP’nin hakkı hiç değildir" demişti.

Erdoğan'ın açıklamalarında MHP'den destek beklediğini ifade etmesi üzerine, bugün Bahçeli de teklife yeşik ışık yakmış, "Atatürk'ün gerçek varisi Türk Milleti'dir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın Macaristan dönüşü gazetecilere yaptığı açıklama doğrultusunda, şayet İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin Hazine ve Türk milletine devri hususunda bir kanun teklifi Meclis'e gelirse, biz gereğini yapacağız ve desteğimizi vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

'AKILLARINA GETİRMEDİKLERİ ŞEKİLDE İTİRAZ EDERİZ'

Erdoğan'ın, MHP destekli İş Bankası çıkışına CHP'den yanıt gecikmedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Erdoğan'ın İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin Hazine'ye devredilmesini savunan açıklamalarına yanıt verdi. "Vasiyet özel hukuktur, vasiyete karşı kanun çıkartamazsın. Yasalara ahlaka aykırı iştir" diyen Özel, "Buna tenezzül ederlerse akıllarına getirmedikleri şekilde itiraz ederiz" diye konuştu.

CHP'li Özel açıklamasında şunları kaydetti:

"İş Bankası hisseleri, Cumhuriyetin her değeriyle kavga eden Atatürk’le hesaplaşan ona dil uzattığında başına gelenleri bildiği için Atatürk’e İnönü üzerinden saldıran birisi İş Bankası hisselerine takmış durumda. Bunu yapabilir bu tenezzül meselesidir. 

Buna en son Evren (Kenan Evren) tenezzül etmişti. Yargı Atatürk’ün vasiyetini haklı görmüş korumuştu her dönem darbeciler bunu yapar. Mesele Atatürk’ün vasiyeti demektedir. İş Bankası hisselerinin CHP tarafından yönetilmesini söylemiş. 

O takmış hisselere. Atatürk vasiyetini bırakmış bir kısmını biz uyguluyoruz bir kısmını Erdoğan uyguluyor. Biz hisseleri düzgünce temsil ediyoruz parayı Türk Dil ve Türk Tarih Kurumuna veriyoruz. Sen uyuyor musun vasiyete? Parayı Atatürk niye gönderdi, Türk tarihi araştırılsın diye. 295 milletvekilini aklına gelen herkesi atıyorsun, atamadığı 4 koltuk var ona da ben atayacağım diyor. 

Atatürk vasiyetini ayaklar altına alıyoruz cinsinde. Biraz utanmak biraz çekinmek olur. Buna tenezzül etsinler bakalım vasiyet özel hukuktur. Genel hukuk kuralları aşamaz, vasiyete karşı kanun çıkartamazsın. Yasalara ahlaka aykırı iştir. Buna tenezzül ederlerse akıllarına gelmedikleri şekilde itiraz ederiz. Evren’in o hisselere çöküşü nasıl engellendiyse tarihin çöplüğünde bu tenezzülünle yerini alırsın"