CHP'den AKP'ye... Oradan TBMM Başkanvekilliği'ne

"İç Güvenlik Paketi" tartışmaları meclis gündemine girdiği dakikadan itibaren Bahçekapılı "havuz medya" tarafından fenomen haline getirilmeye çalışıldı. Son olarak ÇHD'den ihracı ile tartışılmaya başlanan Bahçekapılı'nın siyasi kariyeri ise tam bir "dönüşüm" öyküsü...

Ercan Bekçi

AKP saldırılarıyla "sıkı yönetim" yasalarını geçirmeye çalışırken yandaş medya da görevini yerine getirmeye çalışıyor. Yandaşlar "İç Güvenlik Paketi"nin içeriğinden çok mecliste gerçekleşen kavgaları ve Ayşenur Bahçekapılı'yı gündemine aldı. Bayılan, fenalaşan, bağıran ya da ihraç edilen Bahçekapılı, mecliste yaşanan tartışmaların magazinel yüzünü oluşturdu.

Bahçekapılı hakkında çıkan son haber Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube yönetiminin, TBMM Başkanvekili ve AKP İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'yı, İç Güvenlik Yasa Tasarısı görüşmelerindeki davranışları nedeniyle üyelikten çıkarması oldu.

Bahçekapılı’nın hem AKP’li olması hem de ÇHD’li olması akıllara “kim bu Bahçekapılı?” sorusunu getirdi. Bahçekaplı ile ilgili soruların yanıtı  için biyografisinde neler yazdığına bakmakta fayda var.

TBMM’nin sitesinde Bahçekapılı için şu ifadeler yer alıyor:

"Ayşe Nur Bahçekapılı, 26 Kasım 1954'te Trabzon Maçka'da doğdu. Babasının adı Hasan Şefik, annesinin adı Şahsene'dir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest avukat olarak çalıştı. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Sosyal Demokrat Hareket Platformunda Kadın-Eğitim-Hukuk Atölyelerinin İstanbul sorumlusu olarak çalıştı. 23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Türkiye-Küba Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevini üstlendi. Orta düzeyde İngilizce bilen Bahçekapılı, bekârdır."

TBMM’deki biyografisinde eksik olan kısım ise Bahçekapılı’nın  ÇHD üyeliğinin yanı sıra Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) İstanbul Kadın Komisyonu başkanlığı yapmış olmasıydı.

Müjdat Gezen’in dilinden “CHP’nin eski militanı” olarak adlandırılan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı'nın Vekili olacak kadar “yükselen” Bahçekapılı, Kanal 7’ye verdiği röpotajda AKP’li oluşunu şöyle anlatıyor: 

2007’deki seçimlerde böyle bir teklifle karşılaştığımda 27 Nisan muhtırası gerçekleşmişti, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 krizi yaşanmıştı. Toplumda kesimler arasında müthiş bir kutuplaşma yaşanıyordu. Daha net olarak söyleyecek olursak; laikçi olarak kendilerini tanıtan kişilerin, muhafazakarları ötekileştirme çabası beni rahatsız ediyordu.  Kendi başıma tanıklık etmiştim ki; farklı kesimlerin arasında müthiş bir diyalog kopukluğu ve birbirini tanımama sorunu vardı. Her kesimden arkadaşım olduğu için bunu açıklıkla görebiliyordum. Bir şeyler yapabilirim sorumluluğu ile hareket ettim.

Ayşe Nur Bahçekapılı'ın kendisinden bahsettiği röportajın diğer kısmında ise muhafazakar-demokratlarla nasıl anlaştığını anlatıyordu. Onları yani muhafazakarları "anlamanın" gerekli olduğunu düşünen Bahçekapılı'nın sosyal demokrat çizgisinden dönüşü ise medya kuruluşlarının ilgisini pek çekmemişti. 

Son haftalara döndüğümüz zaman ise havuz medyadaki fotoğraf galerilerinden, video galerilerine kadar TBMM gündemli ne kadar magazinel haber varsa hepsinde Ayşe Nur Bahçekapılı var.

"Bahçekapılı fenalaştı", "Bahçekapılı sinirlendi", "Bahçekapılı ihraç edildi" gibi haberler, medyanın "İç Güvenlik Paketi"ne bakışındaki boşluğu okura vermiş durumda.

Son olarak Bahçekapılı'nın 23 yıldır üyesi olduğu ÇHD'den ihracı istendi. Sebebi ise İç Güvenlik Yasa Tasarısı görüşmeleri sırasındaki tavrıydı. ÇHD’nin kurulduğu günden bu yana siyasal düşünceleri nedeniyle hiçbir üyesi hakkında disiplin işlemi yapmadığını, Bahçekapılı’nın ilk olduğunu ifade eden ÇHD Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, Meclis’teki görüşmelerde yaşanan hukuksuzlukların herkes tarafından görüldüğünü, Bahçekapılı’nın temel hak ve özgürlüklere karşı işlenen suçun en büyük ortaklarından olduğunu belirtti.

Bahçekapılı'nın ihracından sonra ÇHD tarafından yapılan açıklamada "AKP hükümetinin ‘İç Güvenlik Tasarısı’ olarak kamuoyuna sunduğu bu yasa paketi, içerdiği antidemokratik ve faşizan hükümler nedeniyle, tüzüğümüzde belirtilen amaç ve ilkeler ve derneğimizin 40 yılı aşkın mücadele birikimi doğrultusunda, tüm ÇHD üyelerinin karşı çıkması gereken bir düzenlemedir. Bu yasa paketine karşı olmamak, dahası bu yasa paketini canhıraş bir şekilde savunmak ve bir an önce yasalaşması için özel ve aktif bir çaba sarf etmek, bir ÇHD üyesinin sergileyeceği tavır olamaz." ifadeleri kullanıldı.

ÇHD'nin 23 yıllık üyesini ihraç etmesi üzerine, Bahçekapılı'nın mecliste magazinel haberlere konu olmak dışında "ne iş yaptığı" sorusu  akıllara gelen ilk soru oldu.