CHP'de üye sıfırlama hazırlığı

16-17 Ocak'ta yapılacak olağan kurultayda, öncelikli olarak iki maddelik tüzük değişikliği yapılması öngörülüyor. Değişiklik ile partideki tüm üyeliklerin sıfırlanacağı belirtiliyor. CHP'de üye sıfırlanması en son Altan Öymen'in Genel Başkanlığı döneminde yapılmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partinin yeniden yapılanması için düğmeye bastı. Hürriyet'ten Rifat Başaran'ın haberine göre bu çerçevede 35. Olağan Kurultay’ın ardından örgüt yapısının tamamen değiştirileceği, partideki tüm üyeliklerin sıfırlanacağı öğrenildi.

İKİ MADDELİK TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
CHP MYK, dün Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Edinilen bilgilere göre MYK’da, “Değişim ve yenilenme” konusu değerlendirildi. Bu çerçevede 16-17 Ocak’ta yapılacak olağan kurultayda, öncelikli olarak iki maddelik tüzük değişikliği yapılması öngörülüyor. Bu doğrultuda, “TBMM’de seçimlerin ardından yeminden sonra yasama organının çalışmaması durumunda, ön seçimle belirlenen adayların yapılacak seçimde bir kez daha aday olması ve kontenjan hakkını bir kez kullanan adayların ikinci kez kullanamayacağına” ilişkin değişikliğin kurultay gündemine geleceği belirtiliyor.

ÖNCE ÖRGÜT
Kurultay’ın ardından da yeni bir tüzük kurultayının hazırlıkları başlayacak. İlk olarak partinin örgüt yapısı değiştirilerek, gençlik kolları ve kadın kollarının da yeniden örgütleneceği vurgulanıyor. Genel Merkez yeni bir tüzük çalışması yaptıktan sonra bu çalışmayı örgüte göndererek, tabanın görüş ve önerilerini alacak. Örgütün de katılımıyla belirlenen yeni tüzük ve program, aynı yıl içerisinde yapılacak bir tüzük kurultayıyla değiştirilecek. Tüzük ve program değişikliği yapılırken Avrupa’daki sosyal demokrat partilerin örgütlenme yapıları da incelenecek. Tüzük ve program değişikliği ile partinin ideolojik yapısının daha da netleştirileceği belirtiliyor.

ÜYELİKLERİN SIFIRLANMASI DA GÜNDEMDE
Tüzük değişikliğiyle birlikte CHP’de tüm üye kayıtlarının sıfırlanması da tartışmaya açıldı. Taslak planlamaya göre yeni bir üye yazımı süreci başlatılacak. Üye kayıtları yenilenerek, her üyenin aktif olarak parti çalışmalarına katılması ve “partiye aidiyet” duygusunun güçlendirilmesi amaçlanıyor. CHP’de üye sıfırlanması en son Altan Öymen’in Genel Başkanlığı döneminde yapılmıştı.

PM VE MYK ÜYELERİ AZALACAK
Uzun vadede CHP’de parti yönetiminde de önemli değişiklikler planlanıyor. Halen 60 kişiden oluşan PM’nin sayısının 40’a, buna paralel olarak MYK’nın sayısının da 8 veya 9’a düşürülmesi düşünülüyor.