CHP'de bugün önseçim yapılacak

CHP bugün Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 45 seçim bölgesinde önseçimle milletvekili adaylarını belirleyecek. Kılıçdaroğlu, Baykal ve Sav da diğer adaylarla birlikte yarışacak.

Bugüne kadar 9 kentte adaylarını örgüt denetiminde önseçimle, 7 kentte de merkez yoklamasıyla belirleyen CHP’de bugün 45 seçim bölgesinde önseçim yapılacak. Yaklaşık 900 bin CHP’li, 7 Haziran’da seçmenden oy isteyecek milletvekillerinin önemli bir bölümünü belirleyecek. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de önseçime katılacak. Antalya’da eski Genel Başkan Deniz Baykal, Ankara’da Eski Genel Sekreter Önder Sav, İstanbul’da eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül milletvekili adayı olabilmek için önseçime girip ilk “sandık sınavı”nı verecek.

CHP PM, 85 seçim bölgesinin 55’ini önseçimle belirleme kararı almıştı. Bu çerçevede bugüne kadar Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Muğla, Mersin, Tekirdağ ve Zonguldak olmak üzere toplam 9 ilde, CHP örgütlerinin denetiminde önseçimler yapıldı. 7 ilde ise adaylar merkez yoklaması kararıyla belirlendi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Aydın, Muğla, Adana, Adıyaman, Mersin, Trabzon, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Kayseri ve Zonguldak’ta, “fermuar sistemi” olarak nitelendirilen yöntemle genel merkeze 39 kontenjan ayrıldı. Ancak Trabzon’daki kontenjandan tepkiler nedeniyle vazgeçildi, Adıyaman’da da kontenjan kullanılmayacağı belirtiliyor. Bu durumda sayı 37’ye iniyor. Kontenjana girecek isimlerden bazıları bugüne kadar netleşti, ancak son kararı Kılıçdaroğlu, önseçimlerin ardından verecek.

CHP’nin Ege’deki örgütlerinin büyük bölümü de bugün önseçime gidecek. İzmir’de parti üyesi 129 bin kişi, 1 ve 2. bölgeden milletvekilliğine aday adaylığını açıklayan 155 kişi arasından seçimini yapacak. Partililer en az 5, en fazla 10 aday adayın ismini işaretleyebilecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önseçime 24 saat kala Twitter adresinden “Anahtar listem yok, her adaya eşit mesafedeyim. CHP üyelerinin önseçimde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu firesiz destekleyeceğine inanıyorum” dedi.