CHP kaynakları doğruladı: CHP tezkereye evet diyecek

CHP'ye yakın kaynaklar iddia olarak birçok yayın organında yer alan "CHP tezkereye evet diyecek" haberlerini doğruladı. soL'a konuşan kaynaklar, 20'yi aşkın milletvekilinin de "vicdani" gerekçelerle oylamaya katılmayacağının ya da hayır diyeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Serdar Nazım Yüce

AKP hükümetinin 2 Ekim 2014 tarihinde TBMM’den geçirdiği, dün ise süresi dolan, Suriye ve Irak’ı da kapsayan sınır ötesi harekat tezkeresi için Meclis bugün saat 13.00'te olağanüstü toplanıyor. CHP'den tezkere görüşmelerinde parti olarak verilecek oyun rengine dair net bir açıklama gelmedi. Özellikle sosyal medya ve bazı yayın organlarında yer alan "CHP evet diyecek" iddialarının sorulduğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "evet" diyeceklerini çağrıştıran tek cümlelik bir açıklama yapmıştı. 

CHP'ye yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre CHP yoğun katılımlı bir "evet" diyecek. Öte yandan aynı kaynaklar, yine haberlere "sol kanat" olarak yansıyan 20'den fazla milletvekilinin "hayır" diyeceği ya da oylamaya katılmayacağı iddialarını da doğruladı.

'EVET BENİMSENDİ'

Kaynaklar "Evet kararı MYK'da alındı. MYK'da uzun bir değerlendirme yapıldı. Tezkerenin IŞİD'i de içermesi, özellikle şiddetin tırmanmış olması nedeniyle bunu AKP'nin kendi lehine propaganda yapabilecek olması gerekçesiyle 'Hayır' demenin daha fazla sorun yaratacağı düşünülerek evet benimsendi" dedi. 

'SOL KANAT' TARTIŞMASI

Öte yandan soL'un edindiği bilgiye göre, "CHP'de tezkere çatlağı" olarak yorumlanan,  20'nin üzerinde milletvekilinin "evet" kararına karşı çıktığı iddiaları da doğrulandı. Kaynaklar, tezkerenin "vicdani" yanı nedeniyle 20'den fazla milletvekilinin "hayır" diyeceğini ya da oylamadan çekileceğini açıkladı. Ayrıca soL'un edindiği bilgi "MYK 'hayır' kapısını aralık bıraktı" şeklinde. Yani CHP yönetimi, hayli tartışmalı geçen tezkere değerlendirme sürecinde, Meclis grubunu ve parti teşkilatını daha da germek istemeyen bir davranış sergiliyor.

Kaynaklar, söz konusu 20'yi aşkın milletvekili için, "Bir grup ya da ekip kararı yok. Genel Başkan'a tavır alma durumu yok. Varsa bireysel kararlar söz konusu. Hayır kararı alınırken vicdani değerlendirmeler esas alındı. 20'yi aşacak sayı ama bunun kanat olarak değerlendirilmesi söz konusu değil" açıklaması yaptı.

Teyit edilmiş bilgilerden sonra ortaya çıkan oylama tablosunda; CHP ve MHP sınırötesi harekata "evet", HDP'yse hayır diyecek.