Cezaevlerindeki yüzlerce hasta tutukluya Bakan'dan yanıt: Seçim geçsin bakarız!

Sadece son bir ayda 4 hasta tutuklu hayatını kaybederken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "toplum güvenliği" demeye devam ediyor. Bozdağ, yüzlerce hasta tutuklunun durumunu görmezden gelirken, yasa için "seçimleri bekleyin" diyor.

Haber Merkezi

AKP TBMM grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hasta tutukluların serbest bırakılmasının "toplum güvenliği açısından sakıncalı olabileceğini" ileri sürdü. Sadece son 1 ayda 4 hasta tutuklu hayatını kaybederken, Bakan Bozdağ, seçim sonrasında düzenleme yapacaklarını ifade etti.

"Toplum güvenliği bakımından, tehlikelilik kriteri bakımından sorunlar var şu anda. Bizim onun çözümüne ilişkin epey bir çalışmamız oldu" diyen Bozdağ, çalışmalarını ise şu sözlerle anlattı:

Daha önce toplum güvenliği bakımından tehlike kriterini, somut tehlike kriteri olarak değiştirdik. Yani soyut bir değerlendirme değil de somut bazı veriler isteme hali getirdik. Bu, uygulamada olumlu sonuçlar doğurdu ama meseleyi tam arzu ettiğimiz istikamette çözemedi. O yüzden biz şimdi Adli Tıp ve Sağlık Bakanlığı ile görüştük. ‘Uygulamadaki sorunlar nereden kaynaklanıyor, sorunları biz nasıl çözeriz?‘ Bunun üzerinde çalışma yürüttük. Bu çalışmanın sonucuna göre yeni bir adım atmamız gerekiyor, o adımı da atacağız. Şu anda takvim nedeniyle problemimiz var, seçim yaklaştı, Meclis'in 2 aylık çalışma takvimi var, öyle gözüküyor, sıkışıklık var. Ama biz hazırlıklarımızı bir noktaya getirdik, imkan olursa çıkartacağız.

Gazetecilerin "İlla Adli Tıp raporu mu gerekiyor?"sorusuna da yanıt veren Bozdağ, "Devlet hastaneleri rapor veriyor zaten ama o raporlar Adli Tıp'ın onayına gidiyor. Uygulamadaki en büyük sorun da buradan çıkıyor. Bu hastane raporları, sıhhatli raporlar olamıyor. Çünkü 'biz rapor verelim, Adli Tıp nasıl olsa ayıklar' diye. Orada raporlar konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Bir hastane rapor veriyor, hasta Adli Tıp'a gidiyor, o rapordaki tespitlerle hastanın durumu uyuşmuyor. Uyuşmayınca problem çıkıyor" dedi.

SADECE SON 1 AYDA 4 TUTUKLU HAYATINI KAYBETTİ...
Bozdağ'ın sözleri son bir ayda yaşamını yitiren dört hasta tutukluyu ve İnsan Hakları Derneği'nin hazırladığı hasta tutuklular listesini hatırlattı. 31 Aralık'ta Lütfi Taş ve Haşem Arduçlu, 8 Ocak'ta Abdulmecit Arslan ve 12 Ocak'ta Mehmet Canpolat adlı tutuklular Adli Tıp Kurumu'nun "cezaevinde kalabilir" raporları vermesine rağmen hayatlarını kaybetmişti.

*Haşem Arduçlu, 31 Aralık'ta tutuklu bulunduğu Siirt E Tipi Cezaevi'nde yaşamını yitirdi. Arduçlu rahatsızlanmasına rağmen cezaevinde doktor olmadığı için tedavi edilemedi ve akşam saatlerinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Aynı gün kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren bir diğer tutuklu Lütfü Taş oldu.

*Abdulmecit Arslan ise Adli Tıp Kurumu'nun "Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen ölümüne yalnızca iki ay kala tahliye edildi.

*ATK tarafından, "cezaevinde kalabilir" raporu verilen Canpolat, durumunun ağırlaşması sonucu kaldırıldığı ve tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti.

İHD Genel Merkezi'nin raporuna göre şu an cezaevlerinde 649 hasta tutsak bulunuyor.