Ceza Yasası'ndaki 'uzlaşma'nın kapsamı genişletiliyor

Adalet Bakanlığı'nın Türk Ceza Yasası ve Ceza Muhakemesi Yasası'nda yapacağı değişikliklerin ana hatları belli oldu. Cinsel suçlar hariç, üst sınırı 2 yıla kadar hapis cezası olan suçların tamamının “uzlaşma” kapsamına alınması planlanıyor. Taraflar uzlaşırsa kovuşturmaya gerek olmadığına karar verilecek.

Adalet Bakanlığı, Türk Ceza Yasası ve Ceza Muhakemesi Yasası’nda değişiklik yapılması için harekete geçti.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda ceza yargılamasında alternatif çözüm yolları ve yargılama süreçlerini kapsayan bir çalışma yapılıyor” diyerek açıkladığı yeni yargı paketi hazırlığında şu düzenlemeler üzerinde duruluyor:

Ön ödeme ve uzlaşma: TCY’de üst sınırı 3 aya kadar hapis cezası olan suçlarda “ön ödeme” sistemiyle para cezası ödenmesi durumunda dava açılmıyor. Hükümetin yaptığı çalışmada, cezanın üst sınırının 6 aya kadar hapis cezası olan suçların da bu kapsam içine alınması planlanıyor. Ceza Muhakemesi Yasası’na göre bazı davalarda uzlaşma yoluna gidilebiliyor. Taraflar arasında uzlaşma sağlanması durumunda kovuşturmaya gerek olmadığına karar veriliyor. Bu düzenlemede yapılacak değişiklikle, yine cinsel suçlar hariç olmak üzere, üst sınırı 2 yıla kadar hapis cezası olan suçların tamamının “uzlaşma” kapsamına alınması planlanıyor.

Tutuklama, telefon dinleme ve teknik takip: TCY’de tutuklama, telefon dinleme ve teknik takip için katalog suçlar yer alıyor. Getirilecek yeni düzenlemeyle göçmen kaçakçılığı ve organ kaçakçılığı suçları, tutuklama ve teknik takip gerektiren suçlar kapsamına alınması değerlendiriliyor.

AYM’nin iptal kararları: Anayasa Mahkemesi, TCY’de “Çocukların cinsel istismarı” başlıklı maddesinde yer alan “Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur” fıkrasını iptal etmişti. Hükümet, bu iptal üzerine fıkrada yer alan cezayı “15 yıldan az olamaz” biçiminde değiştirmeyi planlıyor. Anayasa Mahkemesi’nin 15-18 yaş arası cinsel ilişkide sanığın mağdurdan 5 yaş büyük olması durumunda cezanın yarı oranında artırılması hükmünü de iptal etmişti. Bu konuda da bir değişiklik çalışması yapılıyor.