Çevre Bakanı’na göre 2014 'çevre yılı' olmuş!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun skandal 'kariyer' açıklamasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı İdris Güllüce de 2014 yılı çevre yılı oldu diyerek 2015'te yapacağı 'tuhaf' açıklamalarına başlamış oldu.

İdris Güllüce, üçüncü havalimanı ve köprü projeleri icin Kuzey Ormanları’nın katledildiği, Marmara’nın yıkımının planlandığı, sadece Yırca’da göz göre 6 bin ağacın köklendiği, neredeyse tüm Türkiye’de kentsel dönüşü, santral ve maden projelerine toplumsal muhalefetin yükseldiği 2014 yılını ‘çevre yılı’ ilan etti.

Geçtiğimiz yılı değerlendirirken, ‘çevre konusunda çok önemli işler yaptıklarını’ söyleyen Güllüce, akıllara kazınan çok sayıda‘çevre felaketi’ni anmadan, çevre konusunda dünyada iddialı bir noktaya gelindiğini öne sürdü.

Kentlerdeki hafıza mekanlarından bostanlara, SİT alanlarından tarım arazilerine kadar çok sayıda yerin imara açıldığını da‘unutan’ Güllüce, kentsel dönüşümün çok öne çıktığı için çevre haberlerinin gölgede kaldığını öne sürdü, şöyle konuştu:  “Kentsel dönüşüm çok popüler ve çok konuşulan bir şey ama aslında 2014 çevre yılımız oldu. Fazla aktarılmadığı için belki sokakta böyle bilinmiyor. Hem şehirciliği hem de çevreyi paralel götürüyoruz. Çevre noktasında dünyada iddialı olmaya doğru gidiyoruz.”

Toplu konut projeleri, alışveriş merkezleri, akarsu havzalarındaki su aktarımları, nükleer, termik santral, kurşun fabrikası gibi sanayi ve enerji tesislerinin sökümü gibi çok sayıda projeye ÇED muafiyeti sağladığı için eleştirilen ÇED yönetmeliğindeki değişiklikleri öven Güllüce, bu değişikliği de 2014’ün ‘önemli bir çevre olayı’ olarak yorumladı.

Güllüce, birçok tartışmalı mega projeye de muafiyet sağlayan düzenlemeyi şöyle savundu: “ÇED Yönetmeliği’ni değiştirmek  ÇED Yönetmeliği ile Avrupa Birliğine uyumu sağladık. Sınırı aşan sular dışında biz Avrupa Birliği ile ÇED Yönetmeliği’nde tamamen uyumu sağlamış olduk. ÇED Yönetmeliği’nin değiştirilmesi konusunda okumadan, bakmadan, incelemeden eleştirenler oldu.”

'İŞİ HIZLANDIRDIK'

Anlaşılmadıklarından da dem vuran Güllüce, düzenlemelerin ‘iyi okunursa takdir edileceği’ni söyledi.

Güllüce, çevresel etkilerinin ince eleyip sık dokunması gerekirken başta Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu’da olduğu gibi jet hızıyla çıkan ÇED raporlarını ise şöyle değerlendirdi: “İşi hızlandırdık. Yüzlerce onlarca evrak talep edilirken, çok az evrakla daha hızlı ÇED verir hale geldik. Daha teknik bir ÇED verir hale geldik. Avrupa Birliği normlarında bir duruma geldik.”

Güllüce, bakanlıklarının diğer ‘çevre konusundaki başarılarını’şöyle özetledi: “Arıtma tesislerini çoğaltık. Mavi bayraklı plaj sayısı çok büyük bir rakama ulaştı. Bu alanda dünya üçüncüsü olduk. Klora flora gazının tüketilmesinin durdurulmasından dolayı Birleşmiş Milletler’den ödül aldık, tebrik aldık. O bakımdan 2014, çevre noktasında bakanlığımızın çok başarılı bir yılı oldu. Benden önce bakanlık yapmış arkadaşlarımın altyapılarının da bunda çok büyük emeği var.”