Cerattepe'de keşif yapacak heyete 1.5 kilometrelik insan zinciri

Keşif heyeti, Cerattepe’de 1.5 kilometrelik insan zinciri ile karşılandı.

Artvin’de, Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'ndeki madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu" raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 751 kişi ve 61 avukatın açtığı Türkiye’nin en büyük çevre davasında bilirkişi keşfi başladı. Cerattepe’de toplanan, "Madene hayır" yazılı atkılarla yol boyunca karşılıklı dizilerek 1.5 kilometrelik zincir oluşturan yaklaşık 3 bin kişi, mahkeme heyetini karşıladı.

Daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden "ÇED Olumlu" kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ile 61 avukat, 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne "ÇED Olumlu" raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme bölgede bilirkişi keşfi yapılmasını kararlaştırdı.

'CENGİZ ŞAŞIRMA'
Cerattepe’deki keşif için sabah erken saatlerde, 3 bin kişi Kafkasör Yaylası'na çıktı. Yol boyunca, "Artvin’in ekonomik geleceği maden değildir", "Artvin’in üstü altından daha değerlidir" ve "3 kuruş için kıymaya değer mi?" yazılı pankartlar asıldı. Kafkasör Yaylasında ellerindeki "Madene hayır" yazılı atkılarla yol boyunca karşılıklı dizilen vatandaşlar yaklaşık 1.5 kilometre boyunca insan zinciri oluşturdu, "Cengiz şaşırma, sabrımızı taşırma" dövizleri açtı.

KAFKASÖR YAYLASI VE CERATTEPE
Artvin’in Güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkii 1250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm Merkezi olan Kafkasör Yaylası, Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yolundan birisidir. Artvin’in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Kafkasör Yaylası ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı madencilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir tehdit altında bulunuyor. Artvin’de son olarak sayıları 325’i bulan maden ruhsatı ile 176 baraj ve hidroelektrik santrali projelendirildi.