CENESEX 30 yaşında: Komünist LGBT'lerden kutlama mektubu

Küba'da tam 30 yıl önce kurulan ve dünyanın önde gelen LGBT örgütlerinden olan CENESEX'in kuruluş yıldönümü kutlanıyor. Türkiye Komünist Partisi (TKP) LGBT Komisyonu Komünist LGBT'ler, CENESEX'e bir mektup gönderdi.

Haber Merkezi

Devrimci Küba’da LGBT hakları denince ilk akla gelen kurum, kısa adı CENESEX olan Centro Nacional de Educación Sexual (Ulusal Cinsellik Eğitimi Merkezi) adlı kurum. 28 Aralık'ta (dün) kuruluş yıldönümü kutlanan CENESEX'e, Türkiye Komünist Partisi (TKP) LGBT Komisyonu olarak faaliyetlerini sürdüren Komünist LGBT'ler tarafından bir kutlama mektubu iletildi. 

Mariela CASTRO ESPÍN’in şahsında CENESEX'e iletilen mektupta şöyle denildi: 

Daha adil ve bağımsız bir dünya için mücadele eden halklara 60 yıldır ışık tutan devrimci Küba devleti ve halkını selamlıyoruz.

28 Aralık 2018’de 30. yılını geride bırakacak olan Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi’nin (CENESEX) çalışmalarını ilgiyle takip ediyor ve takdir ediyoruz.

CENESEX’in değerli katkılarıyla Küba tüm dünyaya sömürüye karşı eşit yurttaşlık için örnek oluşturuyor. Yeni dönemde Küba’nın her açıdan insani gelişkinliğinin ilerleyeceğine inancımız tamdır.

Türkiye Komünist Partisi LGBT Komisyonu olarak ayrımcılığın, şiddetin, adaletsizliğin son bulabileceği sosyalist bir düzen kurmak için örgütleniyor, örgütlenirken sosyalist Küba’nın CENESEX deneyimini dikkatle izliyoruz.

Türkiye Komünist Partisi LGBT Komisyonu CENESEX’in otuzuncu yılını kutlar, ve bu zamana kadar emek vermiş tüm yurttaşları, gönüllüleri, hak savunucularını saygıyla selamlar.

Devrimci selamlarımızla...

CENESEX NEDİR? 

Küba'da 1977'de Ulusal Cinsel Eğitim Çalışmaları Grubu olarak kurulan, 1989'da CENESEX adını alarak dünyanın başta gelen LGBT hakları ve eğitime odaklanan örgütlenmelerinden biri durumuna gelen bir kurum.

CENESEX, Latin Amerika’nın genelinde bulunan kemikleşmiş homofobinin kırılması yönünde çok önemli adımlar attı. CENESEX'e ev sahipliği yapan Küba şu an cinsellik için bir gündem belirlemede, özellikle LGBT sorunları açısından bölgede başı çekmekte. CENESEX bugünlerde seksologları, hekimleri, psikologları ve halkla ilişkiler personelini kapsayan geniş bir uzman yelpazesiyle birlikte onlarca uzman personel çalıştırıyor. Özellikle 2004’ten bu yana CENESEX, eğitim yoluyla bilinç ve anlayışı yükselterek, çabalarını LGBT hakları üzerine odakladı. Yöneticisi Mariela Castro Espín öncülüğünde CENESEX, devrimci Küba’da cinsel çeşitlilik için saygı doğrultusunda çalışarak gelişmeyi sürdürdü.

CENESEX ayrıntılı bir Ulusal Cinsel Sağlık Programı’nın geliştirilmesi, eşcinselliğin “normal” olarak resmen yeniden tanımlanması, homofobiye karşı çıkan yıllık ve ünlü yürüyüşler düzenlenmesi, trans topluluk üyeleri için kapsamlı bakım geliştirilmesi ve Parti’nin Temel İlkeleri içine cinsel çeşitliliğin resmen özümsenmesini kapsayan önemli başarılara erişti. CENESEX, aralıksız değişim için bir iletişim ve izlem yaratmasının yanı sıra, LGBT haklarını ulusal siyaset gündeminin ön saflarına çekti.