Cemil Bayık: PKK'nin AKP'ye hizmet etmesi mümkün değil

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, "PKK'nin AKP'nin politikalarına hizmet edecek ve AKP'yi koruyacak bir tutum içine girmesi mümkün değildir. Bu seçim geçmiş seçimlere göre kıyasıya bir mücadeleyle, savaşla geçecek. Birçok olayla karşı karşıya kalacağız" açıklamaları yaptı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Ağrı'da PKK ile asker arasında yaşanan çatışma ile ilgili, "Erdoğan ve AKP Türkiye’nin gündemini değiştirmeye çalışıyor. Belli ki karar almışlar. HDP’ye yönelik linçler geliştirerek baraj altına itmeye çalışıyorlar. PKK bu dönemde böylesi eylemlere kesinlikle karşıdır. Böylesi bir dönemde kesinlikle demokrasi güçlerinin, hiçbir gücün, özellikle de PKK’nin bu ortamı tehlikeye atabilecek bir tutuma girmeyeceğini herkesin bilmesi gerekiyor. PKK'nin AKP'nin politikalarına hizmet edecek ve AKP'yi koruyacak bir tutum içine girmesi mümkün değildir" dedi.

Özgür Gündem'e konuşan Bayık, şu açıklamalarda bulundu: 

"AKP Kürdistan’ı ve Kürt toplumunu artık gözden çıkarmış. Neden? Çünkü izlediği siyasetiyle Kürtlerin bir kesimini aldatabiliyordu. Kürtlerin bir kesimi AKP’nin gerçekten Türkiye’yi demokratikleştirebileceğine Kürt sorununun demokratik siyasal çözümüne adım atacağını düşünüyordu. Ama son Kobanê’deki DAİŞ saldırılarının arkasında AKP’nin özellikle Erdoğan’ın olduğunu Kürtler görünce eskiden AKP’ye oy veren Kürtler artık AKP’den uzaklaşmaya ve HDP’de yer almaya başladılar. Bütün Kürtlerin bu tutumu izlemesi gerekiyor. Bu onurluca bir davranıştır. Artık AKP’nin Kürtlere verebileceği hiçbir şey yoktur."

'SEÇİMLER SAVAŞLA GEÇECEK'

"AKP bir süredir çok yoğun Kürt sorunu yok söylemini geliştiriyor. İşte Erdoğan ile başladı böyle bir gündem. Erdoğan izleme kuruluna engel oldu, onun üzerinden hükümet yetkilileri çeşitli açıklamalar yaptılar. İzleme kurulu tartışılıyordu, isimler de tartışılıyordu, gündemdeydi. Normalde Newroz’dan sonra yürütülen tartışmalar ve ulaşılan konsensüs öyleydi. İzleme kurulu da Önderliğimizin yanına gidecekti. Fakat Erdoğan’ın o açıklamalarından ve direk tavır almasından sonra izleme kurulu durduruldu ve gönderilmedi. Uzun bir süredir de HDP heyeti adaya gitmiyor. Bu konuda İmralı Adası’yla, Önderliğimizle olan diyaloglarda gittikçe zamana yayılıyor."

"Müzakere zaten başlatılmadı. Müzakere yapmamaya dönük AKP’nin tutumu çok somut ortaya çıktı. Aslında bu Ağrı operasyonu AKP’nin bu sorunu araçsallaştırması, taktik yaklaşması, samimi ve ciddi yaklaşmamasını deşifre etti. Önderliğimizin ciddi uyarıları oldu. AKP’nin bu politikalarını gördü ve ciddi uyardı. Fakat çeşitli çevreler özellikle AKP medyası işte AKP süreci yürütüyor, ilerletiyor, ısrarlıdır üzerinden bir algı yaratmaya çalıştılar. Bu Ağrı provokasyonuyla AKP’nin gerçek yüzü tamamen ortaya çıktı. Bu seçim geçmiş seçimlere göre kıyasıya bir mücadeleyle, savaşla geçecek. Birçok olayla karşı karşıya kalacağız. Bütün bunlar bilinerek tedbir alınmalı."