Cemil Bayık: IŞİD'in gerçek halifesi El Bağdadi değil Erdoğan

KCK Yürütme Konseyi Başkanı, PKK'nin Kandil'deki yöneticisi Cemil Bayık, "barış süreci"yle ilgili önemli açıklamalar yaptı, Almanya'yı Kandil'e davet ettiklerini, ABD'yle ilişki halinde olduklarını söyledi.

Haber Merkezi

Alman Die Zeit Gazetesi, internet sitesinde KCK yöneticisi Cemil Bayık ile Kandil'de yapılan bir röportaj yayımladı.

Onur Burçak Belli ve Özlem Topçu imzasıyla yayımlanan röportajda, PKK'nin Kobani direnişi sonrası "Batı'da birden iyi görünmeye başladığı"yla ilgili soruya Bayık, "Aslında bizi yanlış tanıdılar. Belki bizim de hatalarımız oldu. Ancak hata yapan sadece biz değildik. Avrupa ve ABD, bizi Türk devleti ve istihbaratının gözüyle, onların aktardığı gibi tanıdı. Kobani'deki tutumumuz gözlerin açılmasını sağladı. Türkiye ve başkalarının bizim hakkımızda anlattıklarının gerçeği yansıtmadığı görülecek" dedi.

Bayık, 90'larda yaptıkları kimi eylemlerin, "Avrupalıların sınırlarını zorladığını" söyledi.

'ALMANYA'YI KANDİL'E DAVET ETTİK'

Almanya ve bazı Avrupa ülkelerinde PKK yasağının kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar yürümesi konusunda Bayık, "Bu gelişmelere seviniyoruz. Yasak, kaldırılması gereken kara bir lekedir. Yasağın ne Almanya'ya ne halkına, ne Avrupa ülkeleri ve onların vatandaşlarına bir faydası var. Tabii ki, Almanya'da yasağın kaldırılmasına yönelik mücadele eden belirli çevreleri takip ediyoruz. Bu insanları buraya (Kandil'e) davet ettik. Birbirimizi tanıyarak, geçmişi daha iyi anlayabiliriz. Hatalarımızı açıklıkla konuşabiliriz. Eleştiriye ve özeleştiriye açığız" dedi.

"Kürtlerin Ortadoğu'daki durumdan faydalanarak, Rojava'daki gibi özerk bir yapının kurulması mücadelesi verdiği belirtiliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Bayık şu yanıtı verdi:

Tabii ki ortaya çıkan fırsatlar var ve bunlar kullanılıyor. Ancak bir hareket, sadece ortaya çıkan fırsatları kullanarak gelişemez. PKK böyle görülmemeli. Bizim temel prensiplerimiz; özgüven aşılamak, mücadele ederek bir şeyler elde etmek ve çözüm için bu gücü kullanmak. Bu Kobani'de böyle oldu. Sadece ABD değil, herkes IŞİD Kobani'ye saldırdığında sustu. Herkes Kobani'nin hemen düşeceğini öngördü ve politikasını ona göre yaptı. Kobani halkı ve Suruç halkının birlik olup mücadele vermesi üzerine ABD harekete geçti. Herkes bu direnişin bir parçası olmak istedi. Bu direnişin bir parçası olmamak demek, IŞİD tarafında olmak demektir. Bunu ne ABD, ne de AB ülkeleri kabullenemezdi.

Kobani'deki savaşta zor günlerin geride kaldığını belirten Bayık, "Şehrin sadece küçük bir bölümü şu anda IŞİD kontrolünde. Her gün yenir yeri geri alıyoruz. Birliklerimizin bir kısmı IŞİD'in ikmal yollarını kesmek üzere kentten ayrıldı. Türkiye ve bazı güçler, belki Kobani'deki savaşın uzun sürmesini istiyorlar. Ancak biz, bu savaşı bir an önce bitirmekte kararlıyız" dedi.

'AKP IŞİD'İN KENDİSİ'

IŞİD ve ÖSO içinde özel Türk askeri kuvvetlerinin olduğunu iddia eden Bayık, "Türkiye demek IŞİD demek, AKP IŞİD'in kendisi. AKP IŞİD'i destekleyip güçlenmesini sağladı ve insanlığın üzerine saldı. Belki başkaları da onlara destek oldu, ancak doğrudan destek AKP'den geldi" görüşünü dile getirdi.

Kürtler, Kuzey Irak'ta özerk bir yapıya sahip. Şayet Kürtler, Rojava'da da bu özerkliği pekiştirirse, Türkiye kendi içerisinde de Kürtlere özerklik vermek zorunda kalacak. Bunu istemiyor. O zaman Rojova'nın dağılması lazım. Türkiye, dağılan Suriye'nin yeniden şekillenmesinde Kürtlerin rol oynamasını istemiyor. Türkiye Ortadoğu'da Sünni eksenli bir hegemonya kurmak istiyor, bunu IŞİD'i destekleyerek yapmanın peşinde. Türkiye neden IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda yer almadı sanıyorsunuz? Türkiye koalisyona katılsaydı, IŞİD Türkiye ile olan ilişkileri açıklardı. Bu ilişkiler birçoğunuzun sandığından çok daha derin. Gerçek halife Ebu Bekir El Bağdadi değil, Tayyip Erdoğan 'dır.

'AKP BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇTİKTEN SONRA KÜRTLERE SAVAŞ AÇACAK'

Die Zeit: Barış görüşmeleri yürüttüğünüz bir ülke hakkında böyle mi konuşuyorsunuz?
Bayık: Bu süreç, tek taraflı bir süreç. Bu yolu seçtiğimiz için pişmanlık duymuyoruz. Bir sonuca ulaşması için, liderimiz Abdullah Öcalan bir yol haritası hazırladı. Hükümetten bu öneri konusunda ne düşündüğünü sorduk. Hükümet şayet bunu kabul etmez ise, biz bunu savaş ilanı olarak kabul ederiz. Hükümetin bunu kabul etmemesini kabul etmeyiz.

Die Zeit: Kürtlere karşı savaş hazırlığı olarak- gerçekten mi?
Bayık: Evet. Fakat şimdi bize karşı savaşı göze alamazlar, çünkü önümüzde parlamento seçimleri var. AKP hükümeti, önce anayasayı değiştirecek ve başkanlık sistemini getirecek bir zafer kazanıp, ardından bizimle savaşa gidecektir. Biz bu nedenle, herşeyin seçimlerden önce ortaya konulmasını istiyoruz. Bizimle pazarlık yapılıp yapılmayacağının açıklanmasını istiyoruz. Türkiye'nin bizimle oturup sorunumuzu çözmesi için, dünyada hiçbir hareketin yapmadığı bir şeyi yaptık: 1993'ten bu tarafa tek taraflı olarak 9 kez ateşkes ilan ettik. Tek taraflı olarak esirleri de bıraktık. Mart 2013'ten itibaren birliklerimizi Türkiye'den güneye kaydırdık. Biz savaşı bitirdik. Normalde bu tür adımları savaşan taraflar bir üçüncü ve dikte eden bir irade neticesinde atar.

Die Zeit: Türkiye ile PKK arasındaki barış görüşmelerinde bir arabulucu olmalı mı?
Bayık: Biz bunu açıkça tartıştık. Üçüncü bir taraf olmadan dünyada hiç bir problem çözülemez. Türkiye en çok ABD'ye güveniyor. ABD bu arabulucu olabilir.

Die Zeit: Siz de bunu kabul ederdiniz öylemi?- kapitalist sistem ABD'yi. Bu sizin Marksist- Leninist çizginizle ters düşmüyor mu?
Bayık: ABD bir misal olabilir. Biz Türklerle aramızdaki sorunun çözümünü istiyoruz. Amerikalılar bugün bizim Kobani'deki müttefikimiz. Onlar da bizim gibi IŞİD'e karşı savaşıyor.

Die Zeit: ABD ile irtibat halinde misiniz? ABD size mesaj yolladı mı?
Bayık: ABD, Ortadoğu'da Kürtler olmadan bir politika geliştiremez.

Die Zeit: ABD, Kürtler olmadan olmayacağını anladı mı? Şu ana kadar buna ihtiyaç duymadı.
Bayık: Kürtler bugün Ortadoğu'nun dinamik gücü. Kararlılıkla savaşıyorlar ve oldukça organizeler. Amerikalılar bögede politika yapmak istiyorlarsa, bunu göz ardı edemezler. ABD IŞİD'e karşı bir koalisyon oluşturdu. Bu koalisyon yalnızca Kürtlerin desteğiyle başarılı olabilir. ABD Kürtlerle ilişkiye geçmeseydi böyle bir koalisyon başarılı olabilir miydi? Amerika Kürtlerin desteği olmadan Türkiye'nin IŞİD'e desteğini nasıl sona erdirebilir. Bu imkansız. ABD Kürtler olmadan Ortadoğu'daki hedeflerine nasıl ulaşacak? Kürtler olmadan bu mümkün değil. Avrupa bizler olmadan Rus gazına bağımlı olmaktan nasıl kurtulacak? Petrol ve doğalgazın Akdeniz’e ulaşması Rojava'dan geçiyor. Bu yol garanti altına alınırsa, Avrupa rahat bir nefes alabilir.

Bayık, "Türkiye'yi özlüyor musunuz" sorusuna "Şu anda orada özlenecek bir durum yok. Ancak, kesin barış olursa, ben de Türkiye'ye dönerim. Türkiye güzel. O zaman burada ne yapayım. [Politika yapmaya devam ederim] PKK'dan emekli olunmuyor" yanıtı verdi.