Çavuşoğlu: Türkiye NATO’dan uzaklaşmıyor

NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen panelde konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkiye’nin NATO ve AB’den uzaklaşmadığını söyledi. Çavuşoğlu Rusya’dan S-400 satın alınmasının da ‘siyasi değil teknik bir mesele’ olduğunu belirtti.

Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika’nın başkenti Brüksel'de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Batı blokundan uzaklaştığına yönelik iddialarla ilgili “Hayır, Türkiye başka bir yere kaymıyor. Türkiye NATO'nun müttefiki. Türkiye Avrupa'nın bir parçası ve birçok Avrupa kurumunun üyesi. Türkiye 60 yıldır Avrupa Birliği'nin üyesi olmaya çalışıyor” dedi.

'S-400 KARARI SİYASİ DEĞİL TEKNİK'

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzelerini satın almasının eleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, S-400 kararının siyasi değil teknik olduğunu ifade etti.

Brüksel’de NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen “Değişen Küresel Düzen ve Baskı Altındaki bir İttifak” konulu panelde konuşan Bakan Çavuşoğlu, NATO kurulduğunda dünyada iki blok olduğunu ve “tehlikenin nereden geleceğinin bilindiğini” söyledi. Çavuşoğlu, “Şimdi bazı ülke ve bölgelerden benzer saldırılar görüyoruz. Fakat bu benzer saldırıların yanı sıra hibrit savaş görüyoruz. Hibrit saldırılar sadece müttefiklerimize yönelik değil aynı zamanda ekonomimizi hedef alıyor" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Batı blokundan uzaklaştığına yönelik iddialarla ilgili de "Hayır, Türkiye başka bir yere kaymıyor. Türkiye NATO'nun müttefiki. Türkiye Avrupa'nın bir parçası ve birçok Avrupa kurumunun üyesi. Türkiye 60 yıldır Avrupa Birliği'nin (AB) üyesi olmaya çalışıyor" dedi.

'ÖNÜMÜZDEKİ YIL İLK BATARYALAR GELECEK'

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzelerini satın almasının eleştirildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Türkiye, Ukrayna ve coğrafyamızda yaşayan diğer ülkeler dış politikasını dengede tutmak zorunda. Bu veya şu arasında bir seçim yapmak zorunda değiliz. Herhangi bir bölgeyle ya da ülkeyle iyi ilişkilerimizi diğerlerine bir alternatif olarak görmüyoruz” dedi.

Türkiye'nin hava savunma sistemine acil ihtiyacı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu “NATO müttefiklerimizden edinemedik. Rusya bize en iyi öneriyle geldi. Şimdi de Rusya'dan alıyoruz” diye konuştu.

Batı'nın endişelerinin "S-400 sisteminin, NATO'yu ve NATO sistemlerini düşman olarak algılamak" yönünde olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Yunanistan'ın S-300 sistemi NATO müttefiklerini düşman olarak algılamıyor. Evet NATO üyesiyiz ancak hava sahamızı korumak için önlemler almalıyız" ifadelerini kullandı.

“NATO benim hava sahamın sadece yüzde 30'unu koruyabiliyor. Esed rejimi veya bir başka ülkeden gelecek saldırı durumunda halkımı, ulusumu kim koruyacak?” diyen Çavuşoğlu, bu konunun Türkiye'nin "acil" bir meselesi olduğunu, S-400 kararının siyasi değil teknik olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu ayrıca, “Önümüzdeki yıl sonuna doğru ilk bataryalar gelecek. Neticede artık bunun sorgulanmasına da gerek yok” dedi.

‘BAZI NATO ÜYELERİ TERÖRİST ÖRGÜTLERİ DESTEKLİYOR’

Bugün NATO müttefiklerine yönelik ana tehdidin terör örgütleri olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, buna karşı birlik olunması gerektiğini belirterek “Birtakım NATO üyeleri bazı terörist örgütleri destekliyor ya da onlarla beraber yürüyor” dedi. YPG’nin Menbiç'e nasıl girdiğinin sorgulanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu “Tüm bu hassas konularla ve terörizmle mücadele ederken çifte standarttan kaçınmalıyız” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Gürcistan, Makedonya ve Bosna Hersek’in bir an önce NATO’ya üye yapılması gerektiğini savunduğu konuşmasında, bu konunun Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu, bunu zirvede gündeme getireceklerini kaydetti.