Canlı bombayı evinde saklayan sanık 'sağlık sorunu' nedeniyle tahliye edildi

Gaziantep Düğün Katliamı davasının sanıklarından Fadile Cebael, 'sağlık sorunu' gerekçe gösterilerek tahliye edilirken, davanın avukatlarından Eylem Sarıoğlu Aslandoğan, tahliye kararını ve dava dosyasının son durumunu soL'a değerlendirdi. Cabael'in sıradan bir sanık olmadığını belirten Aslandoğan, 'Fadime Cabael canlı bombayı bir ay evinde barındıran kişi. Aynı zamanda…

Ali Ufuk Arikan

20 Ağustos 2016 tarihinde Gaziantep'te bir düğünü hedef alan ve çoğunluğu çocuk 56 kişinin ölümüne, 94 kişinin de yaralanmasına yol açan katliam davasında ilginç bir tahliye kararı çıktı.

Türkiye'de cezaevlerinde 402’si ağır durumda olan hasta tutuklu bulunurken, katliam davası sanığı Fadile Cebael, celse arası "sağlık sorunu" gerekçe gösterilerek tahliye edildi, 25 Eylül'deki duruşmadaki tekrar tutuklama talebi de mahkeme tarafından reddedildi.

'CANLI BOMBAYI EVİNDE SAKLADI, 10 EKİM SANIKLARININ EVİNDE İZİ ÇIKTI'

"IŞİD'in Gaziantep sorumlusu" olarak adlandırılan, Antep ve Ankara katliamlarının sorumlularından olduğu belirtilen Mehmet Kadir Cebael'in eşi olan Fadile Cebael'in tahliyesini soL'a değerlendiren katliam davası Avukatı Eylem Sarıoğlu Aslandoğan, Fadime Cabael'i sanık yapan tek şeyin Mehmet Kadir Cebael'in eşi olması olmadığını vurguladı.

"Tahliye kararı Haziran ayında çıktı. Celse arası sağlık sebepleri gerekçe gösterilerek tahliye kararı verildi. 25 Eylül'de tekrar tutuklanması talebinde bulunduk ama reddedildi. Fadime Cabael, Mehmet Kadir Cebael'in eşi ama eşi olması nedeniyle değil katliamı gerçekleştiren kişiyi evde muhafaza eden kişi olarak davanın sanığı. Onların evinde kalıyor canlı bomba, bu evden çıkarak saldırıyı yapıyor" diyen Aslandoğan, "Bununla birlikte Fadime Cabael'in parmak izi, 10 Ekim davası sanıklarından Talha Güneş ve Abdulmubtalip Demir'in yakalandığı evde, canlı bomba yeleklerin de bulunduğu poşetten çıktı. Sıradan bir üye değil, o yüzden itiraz ettik bu tahliye kararına ancak reddedildi, şu an serbest durumda" ifadelerini kullandı.

'HEYET DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI TAHLİYE'

Mahkeme heyetinin bir kısmının tahliye, bir kısmının tutukluluğun devamı yönünde karar verdiğini belirten Avukat Eylem Sarıoğlu Aslandoğan, "Mahkeme başkanının davanın başından bu yana tahliye eğilimi vardı. Neredeyse ilk celseden bu yana tahliye gündemdeydi. Heyet değişikliği sonrasında da tahliye kararı geldi" dedi.

Katliam davasında gelinen son noktayı da değerlendiren Aslandoğan, "Diğer katliam davalarında yaşananların benzerini yaşıyoruz. Delilleri toplama, kovuşturmayı derinleştirme yönünde bir adım yok. Sorumluların, katliamın arkasındaki isimlerin ortaya çıkarılması gibi bir çaba yok. Bu dosyada tek istek, bir an önce dosyanın kapatılması yönündeki istek diyebiliriz" diye konuştu.

SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Öte yandan tahliye kararına ilişkin HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Önergede şu sorular yer aldı:

  • 2015’ten günümüze IŞID terör örgütüyle ilgili yürütülen soruşturmalarda kaç kişi tutuklanmıştır? Tutuklananlardan kaç kişinin cezası kesinleşmiştir? Cezası kesinleşmeyen ve tutukluluk hali devam eden kaç kişi vardır?
  • 2015’ten günümüze IŞID terör örgütü soruşturmalarında tutuklanan kişilerden kaçı hasta oldukları gerekçesiyle tahliye edilmiştir?
  • 2015’ten günümüze IŞID terör örgütü soruşturmalarında serbest bırakılan kişilerden kaçının tekrar IŞID terör örgütünün yapmış olduğu eylemlere karıştığı tespit edilmiştir?
  • Türkiye’de çok fazla hasta tutuklu bulunmakta ve birçok defa bu tutuklular içeride ölüme terk edilmektedir. Türkiye’de cezaevlerinde bulunan hasta tutuklu sayısı kaçtır? Halihazırda içerde bulunan diğer hasta tutuklular için neden tahliye kararı verilmemektedir?
  • IŞID terör örgütü tutuklularının birçoğunun hasta olarak tahliye edilmesinin ve diğer hasta tutsakların tahliye edilmemesi bilinçli bir politikanın mı sonucudur?
  • IŞID terör örgütü tutuklularından kaçı mahkemelere sağlık raporları sunmuştur? Ve bu raporlar sonucunda kaçı tahliye edilmiştir? 
  • Türkiye’deki IŞID terör örgütü tutukluları dışındaki diğer tutuklulardan kaçı mahkemelere sağlık raporu sunmuştur? Ve bu raporlar sonucunda tahliye edilen kaç kişi vardır? Bu raporlar sonucunda tahliye edilmeyenlerin tahliye edilmemesinin nedeni nedir?