Canan Kaftancıoğlu'na hapis cezası kararı

CHP İstanbul İl Başkan Canan Kaftancıoğlu hakkında hapis cezası kararı verildi.

soL - Haber Merkezi

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımları gerekçe gösterilerek 5 ayrı suçlamadan 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve avukatları son savunmalarını tamamlandı.

Kaftancıoğlu'na 5 ayrı suçlamadan toplam 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Kaftancıoğlu bu ceza nedeniyle tutuklanmayacak, karar istinaf mahkemesine gidecek.

HER SUÇLAMAYA CEZA

Kaftancıoğlu'na "Terör örgütü propagandası yapma" suçundan 1 yıl 6 ay, "Kamu görevlisine hakaret etmek" suçundan 1 yıl 6 ay 20 gün, "Cumhurbaşkanına alenen hakaret etmek" suçundan 1 yıl 16 ay, "Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamak" suçundan 1 yıl 8 ay, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan 2 yıl 8 ay olmak üzere toplam 9 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

ERTELEME VE İNDİRİM SEBEPLERİ UYGULANMADI

Cezanın veya cezanın infazının ertelenmesi kurumu uygulanmadı. Her bir suç için CMK 231'de yer alan cezanın ertelenmesi ile 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 51. maddesinde yer alan infazın ertelenmesi kurumu uygulanmadı. 

Mahkeme Kaftancıoğlu'nun şiir okumasını olumsuz tutum olarak değerlendirdi ve bu nedenle indirim sebeplerini uygulamadı.

Mahkeme buna ilişkin şu gerekçeyi sundu: “Sanığın duruşmadaki tutum ve davranışları, sanığın 18/07/2019 tarihli duruşmadan sonra, duruşma salonu dışında okumuş olduğu şiir ile (söz konusu paylaşımlar dosyada bulunmaktadır) Mahkememiz heyetine karşı olumsuz tutum ve davranışları ile ithamları dikkate alınarak, sanık hakkında TCK 62/1 maddesinin uygulanmasına takdiren yer olmadığına (karar verilmiştir)."

NÂZIM'IN ŞİİRİ MAHKEME DOSYASINDA

Kaftancıoğlu, Nâzım Hikmet'in "Bir provokatör üstüne hiciv denemeleri" adlı şiirinden bir bölümü 18 Temmuz'daki duruşma sonrasında adliye önünde basın açıklaması yaparken okumuştu. Mahkeme dosyasına giren şiirin ilgili bölümü şöyle:

Sen bu kavgada
bir nokta bile değil,
bir küçük, eğri virgül, bir zavallı vesilesin.
Ben, kızabilir miyim sana?
Sen de bilirsin ki, benim âdetim değildir bir posta tatarına,
bir emir kuluna sövmek, efendisine kızıp uşağını dövmek

CUMHURBAŞKANINA HAKARET SUÇUNU BİRDEN FAZLA İŞLEDİĞİ GEREKÇESİYLE CEZA ARTIRILDI

Kaftancıoğlu'nun birden fazla kez cumhurbaşkanına hakaret içeren paylaşımda bulunduğu gerekçesiyle cezası 1/3 oranında artırıldı.

Mahkeme kararının önemli bir unsuru ise Mahkeme'nin sanık hakkında 5237 Sayılı TCK 53'nın 1 ve 2. fıkrasının uygulanmasına karar vermesiydi. 53. maddenin 1. fıkrasının d bendi ise şöyle:

“d) "Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan .... Yoksun bırakılır." 

Kaftancıoğlu'nun avukatları kararı İstinaf Mahkemelerine yollayacak. Ancak hüküm üst mahkemede bozulmaz ve karar kesinleşirse Kaftancıoğlu hakkında infaz süresince TCK 53'ün uygulanması yani Kaftancıoğlu'nun siyasi parti yöneticisi, il başkanı olamaması sonucunun doğması ihtimali bulunuyor.