Çalışmaya zorlanan Suriyeli çocuk: 'Ders zordu ama iş daha zor'

Türkiye'ye gelen çok sayıda Suriyeli çocuk, çalışmak zorunda kalırken, çocuklarla yapılan görüşmeler çocukların yaşadıklarını gösteriyor.

Dış Haberler

Türkiye'de 400 bin Suriyeli çocuğun çalışmaya zorlandığı bilinirken, bu çocuklarla görüşen BBC Türkçe, çocukların yaşadıklarını aktarıyor.

BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın haberine göre, IŞİD'in 2014 yılında Azez'deki köylerini basması sonucu Türkiye'ye gelmek zorunda kalan 15 yaşındaki Abdurrahman, "durumumuz yok" diyor. Suriyeli çocuk, "ev kirası var, eşya lazım. Evde ben, abim, bir de babam çalışıyor" diye belirtiyor.

Abdurrahman, "iş yorucu, ayakta çalışıyorum" derken, Suriyeliler için açılan okulların yıllık en az 1800 lira istediğini ve bu okullara gidemeyeceğini söylüyor. Abdurrahman, "okul meselesini" babası ile konuştuğunu ancak babasının "para lazım" dediğini aktarıyor.

Evlerinin kirasının 750 lira olduğunu söyleyen çocuk, iş yerinden aldığı parayı kiraya verdiğini bildiriyor. Suriyeli çocukların asgari ücretin yarısına çalıştığı vurgulanıyor.

Hayalinin doktor olmak istediğini söyleyen Abdurrahman, bunun mümkün olmadığını, çünkü 2 yıldır okula gidemediğini söylüyor. Abdurrahman, okul için "zordu ama iş kadar değil" diyor.